Kysymyksiä ja vastauksia

Käymme mielellämme keskustelua kuluttajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Täältä löydät vastauksia meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymyksiä ja vastauksia 

Lasten purkkiruoat

Miksi joissain lasten soseissa on maitoa?

Jogurttipohjaisissa soseissamme maitoproteiinin määrä on pieni ja se vastaa lapsen tarvetta. Suositusten mukaan tavallisia maitotuotteita, eli maitoa tai piimää voidaan antaa lapselle lähempänä 12 kk ikää. Koska tavallisessa maidossa on vain vähän rautaa, ei sillä tulisi olla merkittävää osaa tätä nuoremman lapsen ruokavaliossa.

Voinko antaa 12 kuukautisen tuotteita 8 kk ikäiselle lapselle?

Se riippuu lapsesi kehityksestä. 12 kuukautisille tarkoitetuissa ruoissa on isompia paloja, mausteita ja pieniä määriä suolaa. Suolaa ei suositella alle vuoden ikäisille lapsille, joten sen vuoksi kannattaa odottaa ohjeen mukaiseen ikään asti. Halutessasi voit antaa 7 kuukauden ikäiselle lapselle 8 kuukautta vanhoille tarkoitettuja ruokia, jos lapsi pystyy pureskelemaan ruoassa olevat palaset.

Miksi lastenruoat ovat lasipurkeissa eikä esimerkiksi pahvitetroissa?

Lasi on materiaali, josta ruokaan ei erity ylimääräisiä hajuja tai makuja. Samoin lasin ominaisuudet ovat samanlaiset riippumatta siitä, mitä ruokaa lasipurkissa on. Lasi myös kestää kuumentamisen, jota käytämme varmistaaksemme tuotteiden säilyvyyden. Emme käytä lasten purkkiruoissa lainkaan säilöntäaineita, sillä se on kielletty laissa. Lisäksi tuoteturvallisuussyistä käytämme ainoastaan uusia, eikä kierrätyslasipurkkeja. Käytetyt purkit tulisi viedä lasinkeräykseen.

Miksi lastenruokapurkkien tuoteselosteessa ei kerrota raaka-aineiden alkuperämaata?

Nestlé toimii aina paikallisten lakien mukaan. Kerromme pakkauksessa lainsäädännön edellyttämällä tavalla, mikäli tuotteen pääraaka-aineet tai osa pääraaka-aineista tuotetaan Suomessa tai muualla kuin Suomessa. Piltti- ja Bona-lastenruokamme ovat saaneet Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkin, jonka myöntämisperusteita ovat suomalainen valmistus ja raaka-aineiden kotimaisuusaste.

Lasten purkkiruokamme tuotetaan tehtaallamme Turussa ja raaka-aineet tulevat sopimusviljelijöiltämme. Tavoitteenamme on käyttää lasten purkkiruoissa ensisijaisesti tehtaan lähialueelta tulevia raaka-aineita, mikäli niiden laatu täyttää tiukat vaatimuksemme. Osa raaka-aineista tulee muualta, sillä käytämme muun muassa eksoottisia hedelmiä, joita ei kasvateta Pohjoismaissa. Pakkauksessa ei valitettavasti ole mahdollista kertoa eri raaka-aineiden alkuperämaata tarkemmin, kuin mitä laki edellyttää. Välillä joudumme vaihtamaan nopeastikin tuotteen raaka-ainetta, mikäli tietystä maasta tuleva raaka-aine ei enää täytä tiukkoja vaatimuksiamme. Tällaisessa tilanteessa meidän tulisi vaihtaa myös etiketit nopealla aikataululla, mikä ei valitettavasti ole mahdollista.

Vain alle 1 % maailman raaka-aineista kelpaa laadullisesti lastenruokaan, sillä lastenruokia valvotaan tarkemmin kuin tavallisia elintarvikkeita. Esimerkiksi torjunta-aineita ei ole lupa käyttää lastenruokien raaka-aineiden tuotannossa. Valmiissa teollisesti valmistetussa lastenruoassa saa niitä olla enintään 10 ppb, mikä vastaa samaa kuin 1 cm osuus 10 kilometrissä.

Miten lastenruokapurkit voi kierrättää?

Lasiset lastenruokapurkit voi jättää tyhjinä ja pestyinä lasinkeräykseen.

Onko lastenruokapurkeissanne BPA:ta?

Ei, BPA poistettiin lastenruokapurkeistamme kaikissa Pohjoismaissa vuonna 2010.

Nescafé

Miksi kahvipurkissa on joskus hyvin voimakas haju, kun avaan purkin?

Haju tulee kahvin luonnostaan sisältämistä öljyistä, ja se häviää jonkin ajan kuluttua purkin avaamisesta. Haju ei vaikuta kahvin makuun.

Paljonko Nescafé-kahvissa on kolesterolia?

Pikakahvissa on saman verran rasvaa ja näin ollen myös kolesterolia kuin suodatinkahvissa. Pikakahvijauho on syntynyt siten, että raaka-aine on suodatettu hyvin tiiviiksi ja sitten kuivattu joko jäähdyttämällä tai suihkuttamalla. Valmistusmenetelmän ansiosta pikakahvissa ei ole merkittäviä määriä kolesterolia, ja useissa tutkimuksissa on osoitettu, että pikakahvin nauttiminen ei nosta veren kolesterolipitoisuutta. Toisilla tavoin valmistettu, suodattamaton kahvi sen sijaan voi nostaa veren kolesterolipitoisuutta.

Paljonko Nescafé-kahvissa on kofeiinia?

Kahvin kofeiinipitoisuus riippuu mm. kahvipavun lajikkeesta, sadosta, maaperän laadusta jne. Lisäksi kahvikupillisesi kofeiinipitoisuuteen vaikuttaa se, paljonko annostele kahvia juomaan. Pikakahvissa kofeiinin määrä on yleensä 65 mg/ 150 ml kupissa kun taas suodatinkahvissa on kofeiinia on yleensä noin 115 mg / 150 ml.

Nescafé Dolce Gusto

Miksi vesi ei lakkaa juoksemasta kahvikoneeni hanasta?

Käyttämänne laite on manuaalinen, eikä automaattimalli. Siirrä valintavipu koneen päällä takaisin keskiasentoon, jolloin vesi lakkaa juoksemasta.

Koneen hanasta ei tule vettä, mitä teen?

Suorita koneelle kalkinpoisto ohjeen mukaisesti ja puhdista samalla neula. Mikäli nämä toimenpiteet eivät auta, ota yhteyttä kuluttajapalveluun sähköpostitse: kuluttajapalvelu@fi.nestle.com.

Miksi en voi ostaa pelkästään maitojauhetta sisältäviä kapseleita?

Nescafé Dolce Gusto -konseptin kantava ajatus on tarjota kuluttajalle mahdollisuus valmistaa itse erilaisia kahvijuomia kuin kahvilassa, ilman että tarvitsee mennä kahvilaan. Maitokahvien pakkauksissa on kapseli sekä kahviin että maitoon ja kuluttaja voi itse päättää, paljonko annostelee maitoa tai kahvia juomaansa. Tämän vuoksi emme ole nähneet tarpeelliseksi tuoda markkinoille pelkkiä maitokapseleita.

Mistä voin ostaa kapselikahvikoneeseeni varaosia?

Ole ystävällinen ja ota yhteyttä Suomen Nestlén kuluttajapalveluun, josta saat lisätietoja varaosien hankkimisesta.

Aamiaismurot

Miksi Fitness jogurttimuroissa on niin vähän jogurttikuorrutetta?

Jogurttikuorutettujen murojen määrä on noin 23 % tuotteen painosta. Jogurtilla kuorrutettu muro painaa enemmän kuin kuorruttamaton.

Miksi Cheerios Kaura -muroissa on (vehnä)gluteiinia?

Cheerios Kaura -muroissa on enimmäkseen täysjyväkauraa. Tuotteeseen on lisätty vehnätärkkelystä rakenteen ja maun vuoksi. Tuote siis ei ole gluteeniton.

Suklaa

Onko tuotteessa pähkinää, jos tuoteselosteessa lukee: "Saattaa sisältää hivenen pähkinää"

Tällaisten tuotteiden ainesosana ei ole käytetty pähkinää. Sen sijaan tehtaassa, jossa tuote on tuotettu, on voitu käsitellä pähkinää tuotantolinjalla tai muissa varasto- tai tuotantotiloissa. Tämän vuoksi on mahdollista, että huolellisesta puhdistuksesta huolimatta tuotantolaitteista tai tiloista on saattanut päätyä pähkinää tuotteeseen.

Miksi tuoteselosteessa ei ole lueteltu kaikkia mahdollisia tuotteessa käytettyjä pähkinöitä?

Noudatamme tuoteselosteissamme paikallisia lakeja. Maapähkinät ja pähkinät on luokiteltu Suomen laissa allergisoiviksi aineisosiksi, allergeeneiksi. Pähkinöitä ovat hasselpähkinät, mantelit, saksanpähkinät, cashew-pähkinät, pekaanipähkinät, parapähkinät, pistaasipähkinät, macadamia-pähkinät ja Queenslandin pähkinät.

Miksi suklaa näyttää joskus harmaalta?

Suklaapakkauksen lämpötila on saattanut vaihdella kuljetuksen tai varastoinnin aikana. Ihanteellinen lämpötila suklaalle olisi 13-18 astetta. Ole ystävällinen ja tarkista myös pakkauksesta Parasta ennen -päivämäärä. Suklaa voi muuttua harmahtavaksi myös Parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

Mitä kaakaovoita käytetään After Eight -suklaassa?

Kaakaovoi on tehty kaakaorasvasta, josta on poistettu vesi sekä muut ainesosat. Kaakaoöljyä lisätään tuotteeseen laatua parantamaan.

Äidinmaidonkorvike

Mitä äidinmaidonkorviketta minun kannattaisi antaa vauvalleni?

Ota yhteys neuvolaan, jossa terveydenhuoltohenkilöstö pystyy arvioimaan parhaiten vauvasi ravitsemustilan.

Mitä eroja äidinmaidonkorvikkeissa on?

Ota yhteys neuvolaan, ja toimi äidinmaidonkorvikkeiden tai vieroitusvalmisteiden suhteen vain terveydenhuoltohenkilöstön ohjeiden mukaan. NAN1-korviketta voi antaa syntymästä asti. NAN2 on vieroitusvalmiste, jota voi käyttää kiinteiden aloittamisen aikoihin 6 kuukauden iästä alkaen.

Voinko sekoittaa korvikkeen etukäteen pulloon ja säilyttää sitä jääkaapissa tai huoneenlämmössä ennen kuin annan sitä vauvalleni?

Vauvan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää valmistaa annos kerrallaan. Heitä ylijäänyt korvike pois heti käytön jälkeen. Älä sekoita korviketta suurissa erissä etukäteen. Noudata huolellisesti tuotteen käyttöohjeita.

Voinko pakastaa äidinmaidonkorviketta?

Äidinmaidonkorviketta ei suositella pakastettavaksi, kuten pakkauksessa lukee.

Miksi käyttövalmiissa korvikkeessa on toisinaan paakkuja?

Äidinmaidonkorvike sisältää maitoproteiinia, ja tuotteen rakenne voi joskus muuttua kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Ravista tuotetta ohjeiden mukaan kunnolla ennen käyttöä. Jos rakenne ei ravistamisen ja lämmittämisen jälkeen ole tasaista, älä anna korviketta vauvallesi. Maista tuotetta aina itse ennen kuin annat sitä vauvallesi.

Missä Nestlén äidinmaidonkorvike valmistetaan?

Tuotteesta riippuen joko Hollannissa, Espanjassa tai Saksassa.

Mistä maasta äidinmaidonkorvikkeissa käytetty maito on peräisin?

Maito tulee niistä maista, joissa korvike tuotetaan tai joskus poikkeuksellisesti muualta Euroopan unionin alueelta.

Voinko säilyttää korviketta kuumassa autossa kesällä?

Mikä tahansa maitotuote pilaantuu, jos sitä säilytetään kuumassa. Noudata pakkauksen käyttöohjeita myös säilytyksen suhteen.

Yrittääkö Nestlé patentoida äidinmaitoa?

Ei, Nestlé ei yritä eikä ole koskaan yrittänyt patentoida äidinmaitoa.
Olemme hakemassa patenttia, joka suojelisi osteoprotegerin-nimisen proteiinin käyttöä ruoassa. Meille on myönnetty tähän kaksi patenttia Yhdysvalloissa. Tätä proteiinia on monenlaisissa maidoissa ja sitä voidaan käyttää luuston sairauksien hoitoon ja immuniteettivaikutusten säännöstelyyn.

Korvikeboikotti

Miksi Nestléä vastaan käynnistettiin boikotti?

1970-luvulla imetys väheni, mikä sai tietyt organisaatiot kyseenalaistamaan sekä Nestlén että muidenkin äidinmaidonkorvikevalmistajien markkinointia kehitysmaissa. Tämän seurauksena vuonna 1977 Infant Formula Action Coalition -niminen organisaatio käynnisti boikotin tuotteitamme vastaan Yhdysvalloissa. Boikotti loppui vuonna 1984.

Miksi boikotti loppui Yhdysvalloissa?

Vuonna 1981 World Health Organization (WHO) otti käyttöön kaikkia jäsenvaltioita koskevat suositukset (ns. WHO-koodi, korvikekoodi), jotka säännöstelevät äidinmaidonkorvikkeiden ja tuttipullojen markkinointia. (International Code of Marketing of Breast-Milk Substitute, WHO Code)

Monet kehitysmaat eivät kuitenkaan toimineet täysin WHO:n ohjeiden mukaisesti. Vuonna 1982 Nestlé otti ensimmäisenä korviketuottajana käyttöön WHO:n ohjeiden mukaiset toimintaperiaatteet säännöstelemään äidinmaidonkorvikkeiden markkinointiamme kaikkialla, missä toimimme. Tämän takia boikotti Nestléä vastaan loppui Yhdysvalloissa.

Yritämme jatkuvasti parantaa toimintaamme, minkä vuoksi ohjeitamme tarkistetaan ja kehitetään jatkuvasti.

Boikotoidaanko Nestléä edelleen?

Kyllä. Vuonna 1988 Britanniassa muutamat organisaatiot käynnistivät uuden boikotin meitä vastaan, ja se on edelleen voimassa, vaikka seuraammekin WHO:n maailmanlaajuisia ohjeita.

Yhdistynyt reformoitu kirkko lopetti boikotin kannattamisen vuonna 2011, kun Nestlé liittyi FTSE4Good- vastuullisen sijoittamisen indeksiin. Muutamat muut tärkeät sidosryhmät, kuten General Synod of the Church of England, the Royal College of Midwives sekä Methodist Ethical Investment Committee olivat siihen mennessä jo lopettaneet boikotin kannattamisen.

FTSE4Good on yritysten eettisyyttä vertaileva sijoitusindeksi. Se on ainoa eettinen indeksi, joka on asettanut selkeät kriteerit äidinmaidonkorvikkeiden markkinoinnille. Voit lukea lisää FTSE4Good:ista täältä.

Mitä teen, jos minulla on kysyttävää äidinmaidonkorvikkeiden viestinnästä?

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen äidinmaidonkorvikkeidemme markkinointiin, kehotamme sinua ottamaan yhteyttä suoraan Nestléen, jotta voimme jatkossakin kehittää toimintaamme palautteesi perusteella.

Vesi

Yrittääkö Nestlé hallita maailman vesivaroja?

Nestlé käyttää vähän, noin 0,001 prosenttia maailman vesivaroista, kun esimerkiksi maatalouteen kuluu 70 prosenttia.

Tuemme täysin vesivarojen suojeluun liittyvää sääntelyä. Paikalliset viranomaiset määrittelevät veden käytön ehdot ja noudatamme näitä ehtoja aina tiukasti. Kannatamme myös kaikkia veden käyttäjiä koskevaa asianmukaista hinnoittelua, jolla voidaan taata vesialueiden kestävä hallinta pitkällä aikavälillä.

Toimimme viranomaisten meille myöntämien lisenssien ja sopimusten mukaisesti. Esimerkiksi Suomen tehtailla Nestlé maksaa käytetystä vedestä saman hinnan kuin muutkin toimijat.

Mitä Nestlé tekee veden säästämiseksi?

Yrityksemme liiketoiminnan kannalta on olennaista, että tuotantolaitoksillamme ja yhteistyökumppaneillamme on saatavilla vettä myös tulevaisuudessa. Siksi  me Nestléllä olemme sitoutuneet ratkaisemaan vesivarojen riittävyyteen liittyviä haasteita ja olemme aktiivinen toimija monissa, tärkeissä veden säästämiseen keskittyvissä projekteissa. Näitä ovat esimerkiksi Alliance for Water Stewardship, YK:n Global Contact CEO Water Mandate, 2030 Water Resource Group ja ISO 14046:2014 -vesistandardin kehittänyt työryhmä.

Kehitämme jatkuvasti tuotantoprosessejamme niin, että tuotteiden valmistamiseen tarvitaan entistä vähemmän vettä. Nestlén tehtailla on meneillään 376 vedensäästöön liittyvää projektia, ja  onnistuimme  käyttämään 51,8 prosenttia vähemmän vettä yhtä tonnia valmistettuja tuotteita kohti vuodesta 2005 vuoteen 2014.

Onko vesi ihmisoikeus?

Kyllä. Kaikilla tulee olla saatavilla puhdasta vettä juotavaksi ja sanitaatioon. Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan jokaisella tulisi olla päivittäin saatavilla 50–100 litraa puhdasta ja turvallista vettä. Tuemme tätä näkemystä täysin.

Vesi on rajallinen luonnonvara, jota tulisi arvostaa. Maailmassa on miljardeja ihmisiä, joilla ei ole saatavilla riittävästi vettä.

Sosiaalisessa mediassa kiertänyt vuonna 2005 tehty video, jossa Nestlén hallituksen puheenjohtajan Peter Brabeck-Letmathen näkemykset on irrotettu asianyhteydestä. Tätä ennen ja tämän jälkeen Peter Brabeck-Letmathe on useissa yhteyksissä korostanut sitä, että vesi on ihmisoikeus (viimeksi esimerkiksi Guardian-lehden haastattelussa vuonna 2013 ja puhuessaan Harvard Business Schoolissa vuonna 2010).

Miksi Nestlé myy pullotettua vettä?

Pullotettu vesi on elintarvike, jonka tuotannossa syntyy samanlaisia raaka-aine-, tuotanto- ja jakelukustannuksia kuin muitakin elintarvikkeita valmistaessa. Pullotettu vesi on terveellinen, kaloriton ja turvallinen juoma tilanteissa, jolloin hanavettä ei ole jostain syytä saatavilla, kuten esimerkiksi matkalla. Hanavesi  on ensisijainen juomaveden lähde, eikä pullovedellä pyritä korvaamaan hanaveden saatavuutta missään päin maailmaa.

Onko Nestlé syynä Kalifornian kuivuuteen?

Ei. Nestlé käyttää alle 0,008 prosenttia kaikesta Kaliforniassa käytetystä vedestä.

Kalifornian osavaltiossa on yhteensä 108 veden pullottamiseen käytettävää vesilaitosta, josta Nestlé Waters operoi viittä. Lisäksi Nestléllä on alueella neljä tehdasta, mutta näiden kaikkien sulkeminen ei ratkaisisi Kalifornian kuivuuteen liittyvää ongelmaa. Jos kaikki yhdeksän Nestlén tuotantolaitosta Kaliforniassa suljettaisiin, veden säästö olisi 0,3 prosenttia Kalifornian osavaltion asettamasta tavoitteesta, joka koskee kaikkia osavaltion asukkaita ja julkisia toimijoita.

Nestlé toimii aina paikallisten lakien ja säädösten mukaisesti niin Kaliforniassa kuin muualla maailmassa. Valvomme tarkasti tuotantolaitoksissa käyttämiemme pohjavesilähteiden tasoa.

Pullovesibisnes-dokumentin mukaan Nestlé vie Pakistanissa paikallisilta juomaveden ja tekee sillä tuottoa? Onko tämä totta?

Pullovesibisnes-ohjelmassa esitettiin valitettavasti virheellistä tietoa yrityksestämme ja toiminnastamme erityisesti Pakistanissa. Nähdäksemme ohjelma oli tarkoitushakuinen tuotanto, jossa ei pyritty tasapuoliseen tiedonvälitykseen.

Ohjelmassa ei valitettavasti käsitellä maailman vesivarojen vähyyttä, mikä on eräs maailman suurimmista lähitulevaisuuden ongelmista. Siihen vaikuttaa merkittävästi maatalous, joka käyttää 70 prosenttia maailman makeasta vedestä. Nestlé käyttää maailman makeasta vedestä vain 0,003 prosenttia.

Ohjelman mukaan Nestlé on vastuussa pohjaveden mataloitumisesta Pakistanissa. Tämä ei pidä paikkansa. Lahoren alueella on noin 680 000 vesilähdettä. Suurinta osaa niistä käytetään maatalouteen, eivätkä viranomaiset juurikaan valvo niiden käyttöä. Nestlé operoi näistä vesilähteistä kahta ja niiden käyttöä valvotaan tiukasti.
 
Ohjelmassa väitetään myös, että Nestlé ei ole halukas tarjoamaan juomavettä paikallisten käyttöön. Myöskään tämä väite ei pidä paikkaansa. Nestlé on Bhati Dilwanissa Pakistanissa asentanut jo kaksi vedensuodatinlaitosta ja kolmas on rakenteilla. Nämä vedensuodattamot palvelevat alueella yli 10 000 ihmistä.

Nestlén muu toiminta

Markkinoiko Nestlé vastuuttomasti äidinmaidonkorvikkeita?

Nestlé on oppinut paljon menneisyydestään ja tunnistaa vastuunsa toimia markkinoinnissaan toisin kuin aikaisemmin. Nestlén yksiselitteinen kanta on, että äidinmaito on parasta ravintoa lapselle. World Health Organization (WHO) suosittelee puolen vuoden täysimetystä. Tuemme täysin tätä suositusta.

Viestimme äidinmaidonkorvikkeista nykyään WHO:n kansainvälisten äidinmaidonkorvikkeiden markkinointia koskevien suositusten (International Code of Marketing of Breast-Milk Substitute, WHO:n korvikekoodi) mukaan.

Olemme sitoutuneet noudattamaan WHO:n suosituksia kaikkialla. Niissä 152:ssa Unicefin määrittelemässä maassa, joissa lapsikuolleisuus ja aliravitsemus on yleistä, noudatamme kansallisia lakeja ja säädöksiä tai WHO:n suosituksia riippuen siitä, kummat ovat tiukemmat.

Näissä 152 maassa, jotka luokitellaan ”korkean riskin maiksi” emme markkinoi korvikkeita emmekä vieroitusvalmisteita alle 12 kuukauden ikäisille lapsille, emme markkinoi lastenruokia alle 6 kuukauden ikäisille lapsille, emme kannusta terveydenhoitohenkilöstöä edistämään Nestlén tuotteiden myyntiä, emmekä jaa ilmaisia korvikenäytteitä sairaaloissa tai kuluttajille.

Suhtaudumme WHO:n kansainvälisiin äidinmaidonkorvikkeiden markkinointia koskeviin suosituksiin äärimmäisen vakavasti. Olemme luoneet kattavan järjestelmän, jonka avulla valvomme WHO-koodin noudattamista.

Olemme sitoutuneet kehittämään toimintaamme jatkuvasti. Jos löydämme puutteita, tavoitteemme on ottaa niistä opiksi ja korjata ne niin pian kuin mahdollista.

Tunnustuksena vastuullisuudestamme riippumaton FTSE Group on valinnut Nestlén ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana korvikevalmistajana mukaan FTSE4Good-indeksiin, joka on yritysten eettisyyttä vertaileva indeksi.

Lisätietoja vastuullisesta korvikeviestinnästä on suomeksi on julkaistu täällä sekä englanniksi konsernin kansainvälisillä sivuilla.

Miksi Nestlé käyttää palmuöljyä tuotteissaan?

Nestlé ei ole merkittävä palmuöljyn käyttäjä - ostamme noin 0,7 % maailman palmuöljystä. Nestlé on sitoutunut käyttämään vastuullisesti tuotettua palmuyöljyä metsien suojelemiseksi. Asetimme vastuullisesti tuotetun palmuöljyn käyttämisen tavoitteeksemme vuodelle 2015, mutta saavutimme tavoitteen jo vuonna 2012.

Emme käytä missään tuotteessamme pelkästään palmuöljyä, vaan käytämme eri kasvisöljyjen sekoitusta, jotta saisimme tuotteeseen tavoitteiden mukaiset ravintoarvot tai rakenteen. Osa palmuöljystä tulee tuotteisiimme niihin käytettyjen raaka-aineiden mukana. Esimerkiksi tuotteisiin käytetyissä lisukkeissa kuten kastikkeissa saattaa olla hyvin pieni määrä palmuöljyä. Tällöin palmuöljyn osuus lopputuotteessa on hyvin pieni.

Pakkausmerkintöjä koskeva Euroopan unionin asetus muuttui vuonna 2011. Uuden asetuksen mukaan tuottajia edellytetään erittelemään tuotteessa käytetyt kasvirasvat, joten kuluttaja pystyy tarkistamaan pakkauksesta, onko tuotteessa palmuöljyä. Lisätietoja Nestlén palmuöljyn käytöstä on osoitteessa http://www.nestle.com/csv/rural-development-responsible-sourcing/responsible-sourcing/palm-oil

Käytetäänkö Nestlén kahvin ja kaakaontuotannossa lapsityövoimaa?

Lapsityövoiman käyttö hankintaketjussamme on kaikkia periaatteitamme vastaan, emmekä hyväksy sitä missään olosuhteissa. Lapsityövoima on monimutkainen ongelma, joka vaatii lukuisten eri toimijoiden yhteistyötä. Nestlé ei omista kahvi- tai kaakaoviljelmiä, mutta ostamme raaka-ainetta viljelijöiltä, joten olemme osallisia tuotantoketjussa. Teemme yhteistyötä Fair Labor Association -järjestön (FLA) kanssa taistelussa ongelmaa vastaan. Olemme investoineet satoja miljoonia euroja vastuullisen raaka-aineen hankintaa tukeviin hankkeisiin. Näiden toimenpiteiden joukossa on muun muassa hankkeita, joiden avulla vanhempien on mahdollista laittaa lapsensa kouluun sen sijaan, että lapset joutuisivat työskentelemään tiloilla. Lisätietoja aiheesta on osoitteessa nestle.com

Mikä on laktoosin ja maitoproteiinin ero?

Laktoosi on maitosokeria,  jota monien elimistö ei pysty hajottamaan. Laktoosi-intolerantikot voivat nauttia vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita tai käyttää laktaasientsyymiä sisältäviä tabletteja. Maitoproteiini on maidossa olevaa proteiinia, valkuaisainetta. Osa ihmisistä on allergisia maitoproteiinille. Nämä henkilöt eivät voi nauttia mitään maitoa sisältäviä elintarvikkeita, eivät edes laktoosittomia tuotteita.

Miksi tuotteenne ovat eri hintaisia kaupasta riippuen?

Vähittaiskauppa päättää itse hinnoittelustaan. Teemme suosituksia hinnoista, mutta viime kädessä hinnoista päättää kauppa.

Käytättekö eläinkokeita tuotekehityksessä?

Tavanomaisten ruoka- ja juomatuotteiden kuten kahvin, teen, murojen ja suklaan kehitykseen Nestléllä ei käytetä eläinkokeita. Viranomaiset kuitenkin tarvitsevat eläinkokeita todistaakseen, että uudet elintarvikkeet tai uudet ruoka-aineet ovat turvallisia. Nestlé siis käyttää eläinkokeita silloin, kun uutuustuotteen kehityksessä sitä vaaditaan. Näissä tapauksissa noudatamme kansainvälisiä “Triple R” (Kolmen R:n ) -periaatteita, jotka varmistavat että eläinkokeita käytetään vain silloin, kun ne ovat ehdottoman välttämättömiä, ja että eläimistä pidetään mahdollisimman hyvää huolta. Näiden periaatteiden kolme “R:ää” tulevat sanoista: Replace (käytä vaihtoehtoista menetelmää silloin, kun se on mahdollista), Reduce (vähennä tutkimuksia, jotka vaativat eläinkokeita) ja Refine (paranna tutkimusmenetelmiä minimoidaksesi eläinten kärsimys).

Yrittääkö Nestlé patentoida ryytineito-kasvin (fennel flower)?

Ei, emme yritä patentoida ryytineito-kasvia. Nestlé jätti patenttihakemuksen liittyen tapaan, jolla ryytineidon siemenestä uutettava thymoquinone-niminen yhdiste reagoi ihmiselimistössä ja auttaa vähentämänä ruoka-aineallergiareaktioita. Patenttia ei myönnetty, eikä Nestlé tavoittele sitä enää.
Ryytineito-kasvi (jota kutsutaan myös nimillä Nigella sativa, mustakumina tai maustenigella) on luonnollinen lajike, eikä kukaan voisi tai saisi hyötyä sen omistuksesta. Kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen mukaisesti tuemme täysin oikeudenmukaista raakamateriaalien saantia ja hyötykäyttöä.

Käyttääkö Nestlé geneettisesti muunneltuja (GMO) raaka-aineita tuotteissaan?

Olemme aina olleet innovaation ja vastuullisesti käytettyjen tieteellisten ja teknologisten kehitysten kannalla. Kulutustuoteyrityksenä otamme erityisen vakavasti kuluttajien huolenaiheet, tarpeet ja mieltymykset. Mielestämme kuluttajilla on oikeus tietää, mitä heidän ruoassaan on. Olemme sitoutuneet antamaan kuluttajille tietoa raaka-aineista, jotka ovat peräisin geneettisesti muunnelluista organismeista (GMO).

Päätös geneettisesti muunneltujen raaka-aineiden käytöstä tehdään yrityksessämme aina paikallistasolla riippuen kuluttajien mieltymyksistä. Euroopan unionin alueella tulee merkitä tuotteet, jotka sisältävät geenimuunneltua raaka-ainetta. Pohjoismaissa Nestlé ei myy geenimuunneltuja raaka-aineita sisältäviä tuotteita.