Sort results by
Sort results by

Nestlé: Elintarvikeyritykset voivat huomattavasti vähentää ruokahävikkiä

food waste

“Kuinka hyviä me ruoan valmistajat olemme hyödyntämään täysin vastaanottamamme raaka-aineen?” kysyy Regine Kimmer Jørgensen, mailman suurimman elintarvikeyrityksen, Nestlén, Nordic Logistics Manager. Kysymys on aiheellinen, sillä tänään 29.9. vietetään ensimmäistä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n alulle panemaa Kansainvälistä Ruokahävikkipäivää.


“Elintarvikeyritykset voisivat nykyistä huomattavan paljon tehokkaammin hyödyntää käyttämiään raaka-aineita. Itseasiassa raaka-aineiden maksimaalinen hyödyntäminen on olennainen tekijä, kun puhutaan ruokahävikistä. Ruokateollisuus on vuosien ajan etsinyt menestyksekkäästi keinoja hyödyntää tuotteisiin päätymättömiä raaka-aineiden osia ja valmistuksen ylijäämää. Esimerkiksi Nestlélla aloimme Brasilian valtion aloitteesta kehittää kahvibrändiä vuonna 1930, kun Brasilian jokavuotinen kahvisadon ylijäämä haluttiin hyödyntää. Tästä yhteistyöstä syntyi Nescafé. Kaikki elintarviketeollisuuden toimijat voivat tehokkaammin hyödyntää tuotannon ylijäämää,” Regine Jørgensen kannustaa.


Hän peräänkuuluttaa järjestelmiä, jotka entistä tehokkaammin yhdistävät ruokaketjun tarjonnan ja kysynnän.
”Meidän tulisi koko ruokaketjussa – pellolta pöytään – suunnitella paremmin ruoan määrää ja lopputuotteita, jotta ketju ei tuottaisi ja myisi liikaa tuotteita. Tällä hetkellä jokainen optimoi oman osuutensa, eikä tämä enää riitä. Meidän tulee tehostaa yhteistyötä, olla avoimempia ja jakaa toisillemme tietoa. Tarjonta ja kysyntä kohtaisivat huomattavan paljon paremmin, jos jokainen ruokaketjun toimija tietäisi tarkalleen seuraavan ketjun toimijan tarpeet. Raaka-aineiden maksimaalinen hyödyntäminen pitäisi olla kaikkien yhteinen lähtökohta.” 


Jørgensen ehdottaa tehokkaampaa lohkoketju-teknologian, keinoälyn (AI) ja esineiden internetin (IoT) hyödyntämistä tämän valtavan kansainvälisen ongelman ratkaisemikseksi. 


”Maiden hallitukset voivat myös tehdä enemmän,” Jørgensen sanoo. ”Niillä on merkittävä rooli tiedon jakamisessa ja suunnittelussa. Mitä voidaan mitata, voidaan hallita.”