Sort by
Sort by

Turun lastenruokatehtaalla koko henkilöstö osallistuu kiertotalouteen

Kiertotalous
Nestlén lastenruokatehtaalla on tartuttu toimeen kierrätysasteen parantamiseksi. Ensimmäisenä tavoitteena on kouluttaa Turun tehtaan kaikille 130 työntekijälle kiertotalouden perusteet. Kiireisessä tuotantoympäristössä kouluttaminen hoituu verkkokoulutuksen avulla.

Piltti-purkit kulkevat suorissa jonoissa tuotantolinjallaan Turun tehtaalla. Kaikille suomalaisille tutut Piltti-purkit ovat kulkeneet samaa hihnaa jo lähes 70 vuoden ajan.
“Linjastolta ne päätyvät kauppojen hyllyille ja sieltä lapsiperheiden ruokapöytiin”, kertoo Otto Kuisma.

Töitä tehtaalla paiskitaan vuoroissa ja koneiden tasainen pauke jatkuu kellon ympäri. Reippaassa rytmissä purkit päätyvät pakkauksiin ja pakkaukset lastauslaiturille, josta niiden matka kohti suomalaisia koteja ja ruokapöytiä voi alkaa.

Otto Kuisma, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö, vastaa Nestlén Turun toimipisteessä ympäristöasioista ja turvallisuudesta, kuten ympäristöluvista, jätehuollosta ja viranomaistarkastuksista sekä koko tehtaan 130 työntekijän osallistamisesta kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan arjen jokaisena päivänä.

“Pyrimme jatkuvasti parantamaan tehtaamme kierrätysastetta ja sitä kautta saavuttamaan myös kustannussäästöjä. Tämä vaatii tietysti koko henkilöstön aktiivista osallistumista, sillä kierrätysaste ei nouse, jos jätteet päätyvät vääriin keräysastioihin”, kertoo Otto ja osoittaa kierrätyspistettä tehtaan laidalla.

Kierrätysastetta Otto seuraa säännöllisesti Ympäristönetissä ja raportoi keskeisimmät luvut säännöllisin väliajoin myös tehtaan johdolle.

Jätehuollon verkkokoulutuksella kiertotalouden perusteet haltuun koko tehtaassa

Henkilöstön kouluttaminen ja osallistaminen kiertotalouteen on onnistunut Nestléllä mallikkaasti. Kouluttaminen hoituu L&T:n jätehuollon verkkokoulutuksen avulla.

“Yhdessä L&T:n kiertotalouden asiantuntijan kanssa tunnistimme tarpeen henkilöstön kouluttamiselle, sillä muun muassa kierrätysasteessamme on vielä parantamisen varaa”, sanoo Otto.
“Ensimmäisenä tavoitteenamme on varmistaa, että koko yrityksellä, tehdastyöntekijöistä johtoon, on kiertotalouden perusteet hallussa,” Otto jatkaa. Koko henkilöstö koulutetaan Turun tehtaalla jätehuollon verkkokoulutuksen avulla.

Koulutuksen avulla henkilöstöä motivoidaan lajittelemaan oikein. Käytännön vinkkien ja harjoitusten lisäksi koulutuksessa keskitytään suurempaan kuvaan: millaisia vaikutuksia lajittelulla on ympäristöön, materiaalitehokkuuteen ja kustannuksiin sekä hiilijalanjälkeen. “Tietoisuuden lisääminen johtaa huolellisempaan lajitteluun, mikä puolestaan nostaa kierrätysastetta ja saa aikaan kustannussäästöjä”, summaa Otto.

Alle kolmessa kuukaudessa Nestlé on kouluttanut yli 60 % Turun tehtaan henkilöstöstään. Se on melkoinen saavutus kiireisessä tehdasympäristössä, jossa painetaan töitä kellon ympäri. Jätehuollon verkkokoulutuksen avulla perehdytetään myös uudet työntekijät. Näin varmistetaan, että kiertotalouden perustaidot ovat hallussa kaikilla työntekijöillä.