Sort by
Sort by

Erityislaatuinen lastenruokatehdas Turussa

baby

Piltti- ja NaturNes-tuotteita valmistava Nestlén lastenruokatehdas Turussa ei ole mikä tahansa massatuotteita suoltava laitos. Se on pieteetillä turvallisuus- ja ympäristöasioihin paneutuva kotimaisia raaka-aineita suosiva korkealaatuinen lastenruokatehdas. Tehtaalla tuotetaan pienille lapsille ruokaa, jonka kohdalla vaaditaan erityistä tarkkuutta niin raaka-aineiden, kuin tuotantoprosessien kanssa. Kun tähän lisätään lukuisat toimet ympäristövaikutusten minimoimiseksi, käsissä on pohjoismaisittain ainutlaatuinen kohde. Erityisyyttä lisää se, että Turun tehtaalla valmistettavat tuotteet ovat ainoita Suomen markkinoilla myynnissä olevia lastenaterioita, jotka myös valmistetaan Suomessa. 

Lähes kymmenen vuotta Turun tehdasta johtanut Sari Miettinen-Rantala on ylpeä tehtaan toimista:  ”Meille tuotteiden huippulaatu ja tehtaan ympäristövaikutusten vähentäminen ovat sydämenasioita.  Olemme tehneet isoja investointeja tehtaan hiilidioksispäästöjen vähentämiseksi ja ympäristäystävällisyyden lisäämiseksi. Turun tehtaalla on jatkuvasti meneillään projekteja, joilla selvitämme miten voimme vähentää ympäristövaikutuksiamme. Tehtaalla ei synny lainkaan kaatopaikkajätettä, sillä kaikki materiaali voidaan kierrättää tai käyttää uudelleen. Pakkausmateriaaleistamme 99 % on kierrätettäviä, ja kaikkien pakkausmateriaalien valmistuksessa on myös käytetty kierrätettyä materiaalia. Olemme vaihtamassa työasut ympäristöystävällisempiin uusiutuvasta puuraaka-aineesta valmistettuihin asuihin, ja mattomme on valmistettu kierrätetystä kalanverkosta.”

Nestlén tavoitteena on, että kaikki sen toiminta on hiilidioksidineutraalia vuoteen 2050 mennessä. Tämä koskee  myös sen 413 tehdasta 85 maassa ympäri maailman. Turun tehdas on jo pitkällä tässä prosessissa, sillä lastenruokien tuotannossa käytetään ainoastaan uusituvia energialähteitä, jolloin siitä ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Tuotteiden valmistuksessa kuumennukseen tarvittava höyry hankitaan läheiseltä Turku Energian höyryntuotantolaitokselta. Sen pääasiallisena energianlähteenä toimii  puu- ja sahateollisuuden metsähakkeet. Laitoksen polttoaineeksi ei kaadeta puita.  Tehtaalla käytetty sähkö on tuotettu sertifioidusta vesivoimasta.

Turun tehtaan erikoisuus ovat myös itse lasipurkit - toista lasipurkkeihin lastenruokaa pakkaavaa tehdasta ei Pohjoismaista löydy. Lasia voidaan käytännössä kierrättää ikuisesti. Lasi pakkausmateriaalina  on ympäristöystävällinen, kunhan lasipurkit saadaan kerättyä kuluttajilta takaisin. Lasia on helppo kierrättää Suomessa ja keräilypisteitä löytyy paljon. Ja ne kiertävätkin, sillä lasin kierrätysprosentti meillä on yli 90%. Nestlé on sitoutunut siihen, että kaikki tuotepakkauksemme ovat kierrätettäviä tai uudelleenkäytettäviä vuoteen 2025 mennessä. Joten pian Turun tehdas ja siellä tuotetut lastenruoat ovat entistä ympäristöystävällisempiä.