Takaisin tarinoihin
READING TIME: 333 MINUTE(S)

Kansallisen eläinten hyvinvointiraportin mukaan Suomesta löytyy vuosittain 10 000 koditonta kissaa. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n tekemän selvityksen mukaan löytökissojen määrän on arvioitu olevan jopa suurempi. Vain 10 prosenttia kissoista palaa takaisin kotiin. Loput eivät löydä takaisin tai ne ovat alun perinkin syntyneet luonnossa ilman omistajaa. 

-Kaikki eivät sitoudu kissaan samalla tavalla kuin koiraan, vaikka pitäisi. Löytökoirista 90 prosenttia palautuu omaan kotiinsa. Kissoilla vastaava luku on päinvastainen eli 10 prosenttia, kertoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY:n viestinnän asiantuntija Annukka Seppävuori

Monet kodittomiksi päätyneet eläimet ovat löytöeläintaloissa, koska entiset omistajat ovat hoitaneet niitä huonosti, viranomaiset ovat puuttuneet huonoon kohteluun tai omistajat eivät enää kykene huolehtimaan niistä. 

Seppävuori muistuttaakin, että uudeksi perheenjäseneksi voi harkita myös koditonta kissaa. Niitä kannattaa kysellä eläinsuojeluyhdistyksiltä tai löytöeläinten talteenottopaikoilta. 

–Ennen kissan hankintaa kannattaa kuitenkin miettiä, onko sille aikaa, tilaa ja rahaa, Seppävuori neuvoo. 

Kolme asiaa pohdittavaksi 

1. Harkitse tarkkaan 

Kissa voi elää 15–20 vuotiaaksi saakka, joten lemmikkiin täytyy sitoutua pitkäksi aikaa. Jaksatko ja pystytkö hoitamaan kissaasi? Mieti myös lemmikin hoitotarpeet. Ennen kissan hankkimista kannattaa kokeilla sen kanssa elämistä. Löytyisikö ystävältäsi kissa, jonka voisit ottaa hoidettavaksi? 

2. Varaudu taloudellisesti 

Vaikka kissa ei itsessään maksaisi paljon, siitä aiheutuu muita kuluja. Kissa tarvitsee tarvikkeita, kuten ruokaa, sisävessan ja hiekkaa. Varaudu myös eläinlääkärimaksuihin, joita tulee väistämättä. Kissa täytyy rokottaa, madottaa ja siruttaa. Se kannattaa myös kastoroida, jos ei aio ryhtyä kasvattajaksi. 

3. Kissaa ei voi jättää yksin 

On hyvä miettiä etukäteen, miten toimia, jos lähdet matkalle. Kissaa ei voi jättää yksin kotiin, vaan se tarvitsee aina hoitajan, joka käy vähintään kerran päivässä. Loma-aikoja tai muita poissaoloja varten on olemassa vaihtoehtoja.