Sort by
Sort by

Helppo muistisääntö auttaa terveellisen välipalan luomisessa

Helppo muistisääntö auttaa terveellisen välipalan luomisessa
1+1+1-muistisäännön avulla koululainen voi valmistaa hyvän välipalan itse. Kunnollinen välipala on tärkeä osa kouluikäisen ravinnontarvetta.

Kouluissa syödään lounas usein aamupäivän puolella. Siksi välipalalla on tärkeä tehtävä koululaisen energiantarpeen täyttämisessä. Säännöllinen ruokarytmi pitää nälän tasaisesti poissa ja auttaa jaksamaan paremmin. 

Koululainen voi tehdä välipalan mahdollisuuksien mukaan myös itse. Se on helppo tapa tutustua ruoanlaittoon ja opettaa terveellisen ruokavalion muodostamista.

Välipalan valmistuksessa auttaa 1+1+1-muistisääntö. Ajatus on, että se sisältää ainakin yhden aineksen jokaisesta eri ravintoryhmästä:

1. Viljatuotteet

Valitse täysjyvää tai kuitupitoisia viljatuotteita. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi puuro, murot, leipä, mysli tai ruiskarjalanpiirakka. Tarkista kaupassa tuotteen ravintosisältö, että se sisältää runsaasti kuituja eikä paljon sokeria.

2. Kala, maitotuotteet tai vihannekset

Herneet, pähkinät, kananmuna, kala ja maitotuotteet ovat hyviä proteiinin lähteitä. Suosi tyydyttymättömiä rasvoja sisältäviä tuotteita kuten vihanneksia tai kalaa ja pyri valitsemaan vähäsokerisia sekä vähäsuolaisia tuotteita. Myös rasvattomat jogurtit ja rahkat ovat hyviä vaihtoehtoja.

3. Kasvikset, hedelmät tai marjat

Leivän päälle kannattaa valita esimerkiksi kurkkua, tomaattia tai paprikaa. Lisäksi jogurtin sekaan voi ripotella marjoja ja hedelmiä tai syödä ne sellaisenaan.

Käytä välipaloissa mielikuvitusta! Esimerkiksi muistisäännön toteuttava herkullinen smoothie syntyy jogurtista, kaurahiutaleista tai täysjyvämuroista ja mansikasta.

Muista! Makeiset, vanukkaat ja monet naposteltavat sisältävät niukasti ravintoaineita, mutta runsaasti rasvaa ja sokeria. Ne eivät pidättele nälkää, joten herkut kannattaa karsia pois välipaloista ja jättää ne herkutteluhetkiin.

Artikkelin tietolähteenä on UKK-instituutin Terve koululainen -hanke. Se toimii ravintoasiantuntijana Nestlén ja Suomen Urheiluliiton Nestlé for Healthier Kids -yhteistyöohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on lisätä koululaisten liikkumista yleisurheilun kautta sekä jakaa tietoa terveellisestä ravinnosta.