Takaisin tarinoihin
READING TIME: 0 MINUTE(S)
Nestlén tavoitteena on, että kaikki sen käyttämät pakkaukset ovat kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä vuoteen 2025 mennessä. Tämä ei kuitenkaan riitä. Yritys on lisäksi mukana monissa yhteistyöprojekteissa, joiden päämääränä on pakkausten ympäristökuormituksen vähentäminen.

Nestlén tavoite pakkausten kierrätettävyydestä on jo saavutettu Turun-lastenruokatehtaalla.

”Kaikki pakkausmateriaalit Turun-tehtaallamme ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä. Sata prosenttia ei kuitenkaan tässä tapauksessa riitä. Se on vasta ensimmäinen askel”, sanoo Nestlén Pohjoismaiden viestintäjohtaja Cathrine Suter Ossborn.

 

Toimivien kierrätysjärjestelmien lisäksi Nestlé haluaa kehittää uusia, entistä vastuullisempia pakkausratkaisuja. Tätä varten yritys on perustanut Nestlé Institute of Packaging Sciences -tutkimuskeskuksen, jossa suunnitellaan ja testataan uudenlaisia pakkausmateriaaleja.

Lisäksi Nestlé on aloittanut lukuisia yhteistyöhankkeita pakkausten ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Se tekee yhteistyötä tutkijoiden, järjestöjen ja muiden yritysten kanssa – jopa kilpailijoidensa.

”Näin vakavissa kysymyksissä meidän kaikkien täytyy yhdistää voimamme yli rajojen”, Suter Ossborn toteaa.

Nestlé tekee yhteistyötä muun muassa Veolian kanssa muovijätteiden keräämiseksi, lajittelemiseksi ja kierrättämiseksi 11 maassa eri puolilla maailmaa.

Nestlé on mukana myös Project Stop -hankkeessa, jonka tarkoituksena on pysäyttää muovin päätyminen mereen Kaakkois-Aasiassa. Yhtiö on lisäksi allekirjoittanut Ellen MacArthur -säätiön Global Commitment -sitoumuksen muovijätteen vähentämiseksi. 

Kuluttajat karttavat muovia kaikissa Pohjoismaissa

Nestlén tuore kyselytutkimus osoittaa, että luontoon päätyvä muovijäte huolettaa kuluttajia. Jopa 62 prosenttia pakkausten vastuullisuudesta kiinnostuneista suomalaisista haluaa välttää muovia.

Tulokset muissa Pohjoismaissa ovat samankaltaisia: 61 prosenttia ruotsalaisista, 54 prosenttia norjalaisista ja 58 prosenttia tanskalaisista kertoo välttävänsä muovia, kun haluaa ostaa ruokakaupasta vastuullisesti pakatun tuotteen.

Suter Ossbornin mielestä on ymmärrettävää, että huomiomme kiinnittyy ruokaostoksilla nimenomaan muovipakkauksiin.

”Muovi on niin vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässämme, ja näemme selvästi, mitä se saa aikaan luontoon joutuessaan. Tämä herättää halun toimia”, Suter Ossborn sanoo.

Pillit katoavat Nestlén pakkauksista

Nestléllä muovin käyttöä pyritään koko ajan vähentämään. Yritys on jättänyt muovin pois monista kansainvälisistä tuotteistaan, kuten esimerkiksi Smarties-karamellipakkauksista. Muovipillejä lakattiin liittämästä Nestlén pakkauksiin helmikuussa 2019.

Pakkaukset ja pakkausmateriaalit ovat elintarvikkeita valmistavalle yritykselle ensiarvoisen tärkeä asia.

Pakkauksen tehtävä on varmistaa, että ruoka tai juoma saapuu kuluttajan pöytään turvallisena ja maistuvana. Laadukas pakkaus myös suojaa tuotetta pilaantumiselta.

”Joskus saattaa olla kestävämpi ratkaisu kääriä kurkku suojaavaan muoviin ja kierrättää muovikääre kuin kasvattaa uusia kurkkuja pilaantuneiden, roskiin heitettyjen tilalle. Asia ei siis ole mustavalkoinen. Elintarviketeollisuudessa meidän täytyy ajatella kokonaisuuksia.”

Kierrätettävät jäätelötölkit suoraan kotiovelle

Laadukkaiden, vastuullisten pakkausratkaisujen kehittäminen on koko elintarvikealan yhteinen asia. Tämän vuoksi on luontevaa, että eri yritykset yhdistävät asiantuntemuksensa kehitystyössä.

Nestlé on mukana esimerkiksi kehittämässä uusia take away -kahvikuppimateriaaleja NextGen Cup Challengessa. Yhteistyössä Danimer Scientificin kanssa yritys kehittää biohajoavaa vesipulloa.

Yksi Nestlén tuoreimmista yhteistyöprojekteista on Loopin kanssa Yhdysvalloissa lanseerattu jäätelöpakkausten kierrätysjärjestelmä. Loop-palvelu toimittaa Häagen Dazs -jäätelöt asiakkaille kotiin teräspakkauksissa, jotka se hakee myöhemmin puhdistettaviksi ja uudelleen käytettäviksi.

”Tällaisia kiinnostavia ratkaisuja nähdään varmasti meillä Pohjoismaissakin, kun vain opimme ajattelemaan asioita uudella tavalla. Uskon, että me ihmiset olemme valmiita muutoksiin planeettamme pelastamiseksi”, Cathrine Suter Ossborn toteaa.