Terve vatsa on vankka perusta sekä kehomme että aivojemme hyvinvoinnille. Kuitupitoinen täysjyvä tarjoaa vatsalle parasta mahdollista polttoainetta.
”Täysjyvän syöminen on yksi parhaista keinoista hoitaa vatsaansa”, sanoo ravitsemusasiantuntija Olli Ilander.
Monet kertovat tunnistavansa helposti elimistössään sen, että kuitupitoinen täysjyvä edistää ruoansulatusta. Täysjyvä pienentää myös muun muassa sydän- ja verisuonitautien, syöpien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä.
Ilanderin mukaan viime vuosina on saatu paljon tieteellistä näyttöä myös siitä, että ainakin osa täysjyvän terveyshyödyistä tulee hyvien suolistovaikutusten kautta.
Runsaskuituinen ravinto lisää hyödyllisten suolistobakteerien määrää ja elinvoimaisuutta. Bakteerit ovat osa mikrobiotaa, jonka tasapaino on tutkimusten mukaan yhteydessä ihmisen terveyteen.
Mikrobiota koostuu biljoonista bakteereista, sienistä, alkueläimistä ja viruksista. Näistä eniten on tutkittu juuri bakteerien terveysvaikutusta
Kuitujen käymisreaktiossa syntyvät aineenvaihduntatuotteet vahvistavat paksusuolen limakalvoa, mikä ehkäisee haitallisten aineiden kulkeutumista verenkiertoon ja hillitsee elimistön matala-asteista tulehdusta.
Tiivis yhteys ravinnon ja mielialan välillä
Ilander kertoo, että mikrobiotan epätasapainotilalla eli dysbioosilla on havaittu yhteyttä muun muassa tulehduksellisiin suolisto- ja ihosairauksiin, nivelreumaan, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin, Alzheimerin tautiin sekä mielialahäiriöihin ja masennukseen.
Viimeksi mainittujen taustalla on suoliston ja aivojen välinen kommunikaatiojärjestelmä, jonka toiminta perustuu hermojen ja hormonien yhteisvaikutukseen.
Myös tätä suoliston ja aivojen välistä yhteyttä on tutkittu viime vuosina kansainvälisesti. Tutkimusten valossa mielen ja vatsan hyvinvoinnin välillä on tiivis kaksisuuntainen yhteys.
”Dysbioosi eli mikrobiotan epätasapainotila voi altistaa mielialahäiriöille. Toisaalta arvellaan, että stressi ja masennus saattavat vaikuttaa kielteisesti suoliston mikrobiotaan”, Ilander sanoo.
Täysjyvä hellii aivoja
Vatsaa hellivä täysjyvä hellii siis myös aivoja, kun taas aivojen stressitila heikentää vatsan hyvinvointia.
Tämän vuoksi Ilander suosittelee suhtautumaan syömiseen stressittömästi. Hän huomauttaa, että stressiä kertyy helposti esimerkiksi silloin, jos ihminen tuntee syyllisyyttä ruokavalinnoistaan.
”Kuten Nestlén täysjyväaamussa puhunut Karita Tykkä sanoi: jos syöt suklaalevyn, nauti jokaisesta suupalasta ilman syyllisyyttä. Sen jälkeen voit todeta rauhallisesti, että tämä tuli tarpeeseen juuri nyt, mutta jatkossa haluan tarjota keholleni parempaa ravintoa”, Tykkä neuvoo.
Muokkaa ruokavaliota vähitellen
Täysjyvä on yksi parhaista valinnoista, jos haluaa pitää huolta sekä kehonsa että mielensä hyvinvoinnista.
Täysjyväviljat ovat kuitupitoisuutensa lisäksi kasvikunnan parhaita proteiininlähteitä. Täysjyvä sisältää myös laadukasta rasvaa, E- ja B-vitamiineja, sinkkiä, rautaa, magnesiumia ja muita kivennäisaineita sekä terveysvaikutteisia yhdisteitä, kuten fytokemikaaleja.
Ilander suosittelee täysjyvää lähes jokaisen lautaselle. Hän huomauttaa, ettei siitäkään ole syytä välittömästi huolestua, jos täysjyvä tuntuu aiheuttavan oireita kehossa.
Oireita saattaa ilmetä esimerkiksi, jos ruokavalio on aiemmin ollut viljaton tai siihen on kuulunut vain vähän täysjyvää. Silloin täysjyvään kannattaa totutella vähin erin.
Ilander muistuttaa, että oireiden taustalta saattaa löytyä jotain aivan muuta kuin yliherkkyys yksittäiselle ruoka-aineelle.
”Ravitsemusterapeutti katsoo aina ihmistä kokonaisuutena. Ensin jutellaan työstressistä, unen laadusta ja liikunnan määrästä, ennen kuin edes päästään ruokaan.”
Neljä vinkkiä: näin lisäät helposti täysjyvää ruokavalioosi
Tutkitusti terveellinen täysjyvä on tärkeä aihe Nestlélle, sillä yrityksen päämääränä on edistää ihmisten kokonaisvaltaista terveyttä. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä lisäät helposti täysjyvää ruokavalioosi.
- Vaihda valkoinen leipä, riisi ja pasta täysjyvävaihtoehtoihin.
- Lisää lounaaseen tai illalliseen yksi pala täysjyväleipää tai desilitra keitettyä täysjyväpastaa tai -riisiä.
- Vaihda aamiaismurosi täysjyvää sisältäviin muroihin.
- Suosi tuotteita, joiden pakkausmerkinnöissä mainitaan täysjyvä.