Sort by
Sort by

Palmuöljy

Palmuöljy on monipuolisin, kustannustehokkain ja eniten käytetty kasviöljy maailmassa. Vastuullisesti tuotettuna palmuöljy voi tarjota toimeentulon miljoonille ihmisille ja auttaa vähentämään metsiin ja haavoittuvaisiin ekosysteemeihin kohdistuvaa painetta.

Nestlé on sitoutunut käyttämään vain vastuullisesti tuotettua palmuöljyä vuoteen 2020 mennessä. Tehokas riskien hallinta edellyttää koko toimialan kattavaa muutosta, minkä vuoksi haluamme omalta osaltamme toimia muutoksen ja innovaatioiden vauhdittajana.

  • 58 % vuonna 2017 hankkimastamme palmuöljystä oli vastuullisesti tuotettua.
  • 48 % vuonna 2017 hankkimastamme palmuöljystä oli jäljitettävissä.

Palmuöljyn vastuullinen hankinta

Käyttämämme palmuöljy on useimmiten peräisin Malesiasta ja Indonesiasta, mutta hankimme sitä myös Etelä-Amerikasta ja läntisestä Afrikasta.

Tuoteryhmäkohtaiset palmuöljyä koskevat vaatimuksemme edellyttävät toimittajiamme hankkimaan vain seuraavat kriteerit täyttävää palmuöljyä:

  • Palmuöljyn tuotannossa noudatetaan paikallisia lakeja ja määräyksiä.
  • Palmuöljy ei ole peräisin viljelmiltä, jotka on perustettu 31.12.2015 jälkeen raivatuille luonnonmetsäalueille.
  • Paikallisten ja alkuperäiskansojen yhteisöjen vapaa ja tietoon perustuva ennakkosuostumus -periaatetta (FPIC, Free, Prior & Informed Consent) kunnioitetaan.
  • Paljon hiiltä sitovat maa-alueet (high carbon stock lands) suojellaan.
  • Suoalueet suojellaan.
  • Noudatetaan RSPO:n (Roundtable on Sustainable Palm Oil) periaatteita ja ehtoja, joiden tarkoituksena on edistää kestävää palmuöljyn tuotantoa ja käyttöä.
  • Nestlén vastuullisen hankinnan periaate Nestlé Responsible Sourcing Standard sisältää yksiselitteiset periaatteet turvealueiden ja paljon hiiltä sitovien alueiden suojelemiseksi. Tällaisilla alueilla on keskeinen rooli metsäkadon ehkäisyssä. Periaate pyrkii myös ehkäisemään yhteisöjen välisiä konflikteja, jotka koskevat maaoikeuksia ja -hankintoja.

Nestlén vastuullisen hankinnan periaate Nestlé Responsible Sourcing Standard sisältää yksiselitteiset periaatteet turvealueiden ja paljon hiiltä sitovien alueiden suojelemiseksi. Tällaisilla alueilla on keskeinen rooli metsäkadon ehkäisyssä. Periaate pyrkii myös ehkäisemään yhteisöjen välisiä konflikteja, jotka koskevat maaoikeuksia ja -hankintoja.

Toimitusketjujen haasteet ja ratkaisut

Voidaksemme ratkaista palmuöljyyn liittyviä haasteita toimitusketjussamme meidän on tunnettava käyttämämme palmuöljyn alkuperä ja tuotantotapa. Näiden tietojen perusteella teemme yhteistyötä asiantuntijoiden ja teollisuuden kanssa ja pyrimme ratkaisemaan tunnistamiamme haasteita.

Metsäkadon ehkäiseminen

Vuonna 2010 teimme metsien vähenemistä ehkäisevän sitoumuksen, jonka tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä tuotteisiimme ei liity metsäpinta-alaa pienentävää vaikutusta.

Metsäkatoon vaikuttavat monet tekijät, minkä vuoksi teemme yhteistyötä useiden sidosryhmien kanssa sen ehkäisemiseksi. Laadimme riskikartoituksen löytääksemme metsäkadolle alttiit alueet, kartoitamme toimitusketjuja hankkimiemme raaka-aineiden ja tuotteiden alkuperän selvittämiseksi, teemme arviointeja paikan päällä sekä hyödynnämme satelliittikuvauksia ja/tai käytännön projekteja vähentääksemme metsäkadon riskiä.

Vauhdittaaksemme sitoumustamme palmuöljyn osalta teemme yhteistyötä Airbusin ja The Forest Trustin (TFT) kanssa ja hyödynnämme näiden kehittämää Starling-satelliittipalvelua kansainvälisten palmuöljyn toimitusketjujemme tarkkailussa ja valvonnassa. Ohjelma laajenee kattamaan sellun ja paperin toimitusketjumme vuoden 2019 aikana, myöhemmin myös soijan.

 

 

Lisäksi teemme yhteistyötä TFT:n ja useiden Aceh Tamiangin alueelta Indonesiasta palmuöljyä hankkivien toimittajien kanssa vähentääksemme metsäkatoa maisematasolla. Tarkoituksena on tukea ja edistää hallituksen maankäyttösuunnitteluprosessia, jossa yhteistyössä rakennetaan elinvoimaisia ekosysteemejä ja yhteisöjä. Nestlé tukee prosessia hyödyntääkseen siitä saamiaan kokemuksia metsäkadon ehkäisyssä.

Lue lisää metsäkadon ehkäisyyn tähtäävästä sitoumuksestamme.

Pienviljelijät mukaan

Pienviljelijöiden osuus maailman palmuöljyn tuotannosta on noin 40 %. TFT:llä ja Nestléllä on viisi pienviljelijöille suunnattua yhteistyöohjelmaa, joita toteutetaan TFT:n Rurality-ohjelman alla Indonesiassa, Malesiassa, Ghanassa, Norsunluurannikolla ja Perussa. Tavoitteena on saada pienviljelijät osaksi toimitusketjuamme ja samalla parantaa heidän valmiuksiaan tuottaa palmuöljyä vastuullisesti. Ohjelmilla tavoitellaan arvonluontia kaikille toimitusketjumme jäsenille: pienviljelijöille, tehtaille, jakelijoille, toimittajille ja Nestlélle. Ohjelmissa painottuvat alueesta riippuen tehokkuus, omavaraisuus, monipuolistaminen, innovointi ja infrastruktuuri.

Ihmisoikeudet

YhteistyössäThe Danish Institute for Human Rightsin, The Forest Trustin (TFT) ja keskeisen palmuöljytoimittajan Golden Agri-Resourcesin (GAR) kanssa Nestlé laati toimialansa ensimmäisen ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin toimitusketjussaan. Arvioinnissa keskityttiin erityisesti työntekijöiden oikeuksiin. DIHR ja TFT haastattelivat arvioinnin yhteydessä yli 200 ihmistä, muun muassa tehtaiden ja viljelmien työntekijöitä, pienviljelijöitä ja paikallisten yhteisöjen jäseniä.

Arvioinnin tulokset auttavat meitä tunnistamaan toimintamme ihmisoikeusvaikutuksia, edistämään ja turvaamaan ihmisoikeuksien toteutumista sekä puuttumaan mahdollisiin väärinkäytöksiin. Olemme laatineet arvioinnin pohjalta ihmisoikeuksia koskevan toimintasuunnitelman,Nestlé Global Action Plan on Labour Rights in Palm Oil Supply Chains (pdf, 400Kb), työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi toimitusketjussamme. Ohjelmassa käsitellään muun muassa työntekijöiden oikeuksien polkemista, työterveys- ja turvallisuusasioita tehtailla ja viljelmillä sekä lapsityövoimaa.

Sitoudumme jäljitettävyyteen ja jatkuvaan parantamiseen

Jäljitettävyys

Käyttämämme palmuöljyn alkuperä kiinnostaa kuluttajia ja muita sidosryhmiämme. Vastataksemme näihin tiedontarpeisiin olemme julkaisseet listat ykköstason toimittajistamme ja meille palmuöljyä toimittavista tehtaista alkuperämaittain. Nämä toimittajat kattavat 91 % hankkimastamme palmuöljystä vuosittain.

Listat kuvaavat tilannetta marraskuussa 2017 ja pohjautuvat toimittajien omiin ilmoituksiin sekä dokumentteihin perustuvaan todentamiseen. Koska toimitusketjut elävät lähes päivittäin, listat eivät ole aukottomia.

Jatkuva parantaminen

Johdamme vastuullista hankintaamme päämääränämme kestävien toimintatapojen jatkuva parantaminen palmuöljyn koko toimitusketjussa pienviljelijöihin asti. Tähän pohjautuu myös aikataulutettu, koko toimialan muutokseen tähtäävä Responsible Sourcing Action Plan -ohjelmamme. Pienviljelijöille asetetut välitavoitteet ja määräajat ohjaavat heitä tarttumaan arvioinnin aikana tunnistettuihin kehittämismahdollisuuksiin.

Mikäli toimittaja ei kehitä riskien hallintaansa tai saavuta toimintaohjelman määräaikoja, ryhdymme tarvittaviin toimenpiteisiin asian edistämiseksi.

Kiitämme sijoittajia, asiakkaita, kuluttajia ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita mielenkiinnosta työtämme kohtaan, ja annamme säännöllisesti tietoja edistysaskeleistamme. Keskustelemme sidosryhmiemme kanssa mielellämme myös toimitusketjun yksittäisiin osa-alueisiin liittyvistä kysymyksistä.

 

Lue lisää: