Sort by
Sort by

Pakkausten kierrätys

Pakkausten kierrätys
Saastuneessa vedessä uiskentelee merihevonen, jonka pyrstö on kiertynyt pois heitetyn pumpulipuikon ympärille. Hätkähdyttävä kuva herätti vuonna 2017 huomiota ympäri maailman. Viesti on edelleen ajankohtainen.

Samasta asiasta muistuttaa YK:n Maailman ympäristöpäivän teemakampanja Beat Plastic Pollution: vesistöihin päätyy vuosittain lähes 13 miljoonaa tonnia muovia. Kampanja haastaa meidät kaikki pohtimaan, miten voimme lakata kuormittamasta maapalloa muoviroskalla.

Muovin kierrätys on tärkeä teema myös Nestlélle. Nestlé on sitoutunut kehittämään jätteiden keräys-, lajittelu- ja kierrätysjärjestelmiä kaikissa niissä maissa, joissa yrityksellä on toimintaa. Yksi keskeisistä kehityskohteista ovat Keski- ja Länsi-Afrikan maat.

Kierrätys Afrikassa koskettaa meitä kaikkia

Kun Afrikan väestö lisääntyy ja talouskasvu kiihtyy, muovijätettä syntyy koko ajan enemmän. Ja koska lisääntyvä muovijäte päätyy meriin, ongelma koskettaa koko maapalloa.

Esimerkiksi 28 miljoonan asukkaan Ghana on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Sen pääkaupunki Accra tuottaa 3 000 tonnia jätettä päivässä.

”Tämän vuoksi muovin kiertotalouden kehittäminen Ghanassa ja sen lähialueilla on niin keskeinen kysymys”, toteaa Nestlén Keski- ja Länsi-Afrikan pakkausratkaisujen johtaja Eugene Atte.

Kiertotalouden pääperiaatteisiin kuuluu, että jätettä viedään kaatopaikoille mahdollisimman vähän ja että kaikki mahdollinen kierrätetään tai käytetään uudelleen.

Nestlé on yksi Ghana Recycling Initiative by Private Enterprises -ryhmän perustajajäsenistä, ja se on mukana myös The Food and Beverage Recycling Alliance -liittoumassa, joka on luonut Nigeriaan elintarvikepakkausten keräys ja -kierrätyssuunnitelman. Tämä on kuitenkin vain alkua.

”Meidän täytyy kehittää koko ajan uusia, entistä vastuullisempia pakkausratkaisuja. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että siirrymme kokonaan kierrätettäviin muoveihin ja että mietimme tarkkaan, kuinka paljon pakkausmateriaalia ylipäätään tarvitaan”, Atte sanoo.

Suuria harppauksia

Koska Nestlé tuottaa elintarvikkeita, pakkausten laatu on yritykselle keskeinen kysymys. Pakkauksen tehtävänä on varmistaa, että kuluttaja saa ruokapöytäänsä turvallisia ja laadukkaita tuotteita. Hyvin pakattu tuote myös säilyy pitkään, mikä vähentää osaltaan ruokahävikkiä.

Nestlé asetti huhtikuussa 2018 tavoitteekseen, että kaikki sen pakkaukset ovat vuoteen 2025 mennessä kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä.

Nestlén tavoitteena on myös, että yrityksen ympäristövaikutukset saadaan maailmanlaajuisesti nollaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii ankaraa työtä, ja tätä työtä Nestléllä tehdään paikallisesti eri puolilla maapalloa.

Suomessa suuria harppauksia tavoitetta kohti on otettu muun muassa Turun-lastenruokatehtaalla, josta tuli lokakuussa Nestlén toinen 00-tehdas Euroopassa. Nollat tarkoittavat sitä, että tehtaalta ei toimiteta lainkaan jätettä kaatopaikalle eikä tehdas tuota hiilidioksidipäästöjä.

Voit lukea lisää Nestlén muovinkierrätystavoitteista suomeksi täältä.