Sort by
Sort by

Vähennä ruokahävikkiä jouluna: Seitsemän helppoa vinkkiä

Uutiset

Joulupöydän runsaasta valikoimasta osa päätyy helposti roskiin. Kun tarjolla on laatikoita, kinkkua, kalkkunaa, rosollia, kalaa, herneitä, haudutettua kaalia, perunaa, leipää ja paljon muuta, ei kaikkea yksinkertaisesti jaksa syödä. Suomalaisen ruokaketjussa menee tuotetusta ruoasta hukkaan noin 450 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä kotitalouksien osuus on noin 120-160 miljoonaa kiloa. (1.) Meistä jokainen voi vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen joulun aikana.

- Ihmiset eivät aina suunnittele ruokaostoksiaan ja laittavat tarjolle liikaa ruokaa. Se tarkoittaa, että ruokaa jää yli ja usein se unohtuu jääkaappiin. Tätä tapahtuu ympäri vuoden, mutta etenkin joulun aikana ruokahävikkiä syntyy paljon, sanoo Stop Wasting Food -liikkeen Tanskassa perustanut Selina Juul.

Nestlén Pohjoismaiden johtaja Michiel Kernkamp kannustaa hyödyntämään elintarvikkeita paremmin. Jäljelle jääneestä ruoasta voi esimerkiksi loihtia seuraavana päivänä pieniä maisteluannoksia. Jäljelle jäänyt ruoka kannattaa sijoittaa näkyvälle paikalle jääkaappiin, jotta sen muistaa käyttää seuraavana päivänä. Alta löydät Nestlén ja Stop Wasting Food -liikkeen seitsemän helppoa vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen jouluna.

  1. Ennen joulua kannattaa nauttia jääkaapin ja pakastimen antimista ja tyhjentää ne. Näin tilaa vapautuu joulun ruokatähteitä varten.
  2. Muista suunnitella: Jos sinulle tulee kylään viisi vierasta, varaa ruoat viidelle, älä kahdeksalle. Osta vähemmän, mutta laadukkaampaa ruokaa.
  3. Tarkkaile avattujen tuotteiden säilyvyysaikoja. Tarkista esimerkiksi, kuinka kauan avattu kerma tai smetana säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa.
  4. Kirjaa muistiin, miten paljon ja mitä ruokaa jäi yli. Näin voit suunnitella ensi vuoden joulun ruokalistan entistä paremmin.
  5. Tarjoile ruokaa sopivan kokoisilta lautasilta ja tarjoiluvadeilta. Liian suuret astiat kannustavat laittamaan liikaa ruokaa tarjolle.
  6. Tarjoile ruokaa vähitellen. Ei kannata laittaa kaikkea ruokaa tarjolle samaan aikaan ja seisomaan pöytään pitkäksi aikaa.
  7. Pakasta ylijäänyt ruoka ja loihdi tähteistä herkullisia ruokia tammi-helmikuussa. Esimerkiksi perinteinen hernekeitto valmistuu mainiosti kinkun tähteistä.

 

(1.) Lähde.