Sort by
Sort by

Lohkoketju kertoo lastenruoan vastuullisuudesta läpinäkyvästi

Turun tehdas
Kuluttajat kaipaavat yhä enemmän tietoa tuotteiden alkuperästä ja vastuullisuudesta. Nestlé vastaa tähän toiveeseen ainutlaatuisella lohkoketjuhankkeella, joka tuo entistä enemmän tietoa NaturNes-lastenruoan tuotantoketjusta kätevästi puhelimen ruudulle.

Pelkkä sana ”luomu” tai eko-leima leima purkin kyljessä ei enää riitä kuluttajille. Haluamme tietää enemmän. Mitä ”vastuullinen” oikeastaan merkitsee? Mistä raaka-aineet ovat purkkiin tulleet – ja mistä itse lasipurkki on peräisin?

”Idea lohkoketjuhankkeeseemme lähti kuluttajien toiveista ja tarpeista”, kertoo Nestlén Turun lastenruokatehtaan johtaja Sari Miettinen-Rantala.

”Me Nestléllä haluamme suojella ympäristöämme ja planeettaamme kaikin mahdollisin keinoin, ja tahdomme myös kertoa kuluttajille läpinäkyvästi, mitä kaikkea teemme. Koska olemme maailman suurin elintarvikeyritys, teoillamme on vaikutusta.”

Ainutlaatuinen pilottiprojekti Pohjoismaissa

Miettinen-Rantalan johtamalla tehtaalla valmistetaan muun muassa NaturNes-luomulastenruokaa, joka pakataan lasipurkkeihin. NaturNesin pakkaukset, hiilineutraali valmistusprosessi ja huolella valitut ainesosat ovat osa Nestlén Pohjoismaissa pilotoitavaa lohkoketjuhanketta. Hanke on ainutlaatuinen koko Pohjoismaissa. Nestlé tuo nyt ensi kertaa kuluttajille mahdollisuuden tutustua lasipurkkeihin pakattujen lastenruokiensa vastuullisuussertifikaatteihin helposti, nopeasti ja kätevästi. Tiedon lähteelle pääsee skannaamalla puhelimellaan QR-koodin, joka löytyy kaupassa kaikkien NaturNes-tuotteiden pahvialustasta ja erillisistä kylteistä. Jos koodia ei ehdi tai halua skannata kaupassa, samat tiedot löytyvät netistä osoitteesta hyvatevaat.fi/naturnes. Nettisivulla on myös runsaasti muuta tietoa Nestlén lastenruoista.

Kaikki tiedot vastuullisuudesta yhdessä paikassa

Nestlé on toteuttanut lohkoketjuhankkeen yhteistyössä IBM Food Trustin kanssa, jonka Blockchain-alusta on hankkeen perusta. Kun kuluttaja päätyy NaturNes-nettisivulle QR-koodin tai selaimen kautta, hän saa tietää muun muassa, että NaturNesin mustikat on poimittu Lapin metsistä. Mustikoiden luomulaadun vahvistaa sertifikaatti, jonka marjojen toimittaja on ladannut IBM Food Trust -alustalle. Samassa paikassa pääsee lukemaan myös Nestlén lastenruokapurkkien ja Turun-tehtaan saamat sertifikaatit. ”Kerromme NaturNesin lohkoketjualustalla myös muun muassa, mitä se tarkoittaa, että valmistamme lastenruokaa Turussa hiilineutraalisti. Tästä aiheesta tuomme alustalle pian lisää yhteistyökumppaniemme sertifikaatteja”, Miettinen-Rantala kertoo.

”Lohkoketjun mahdollisuudet ovat rajattomat”

 

Lohkoketjualusta kasvaa ja kehittyy jatkuvasti sitä mukaa, kun yhä useammat Nestlén raaka-aineiden toimittajat ja yhteistyökumppanit lähtevät mukaan hankkeeseen. ”Jatkossa voimme ehkä päästä tuotannon alkulähteille myös videoiden muodossa. Lohkoketjun mahdollisuudet ovat rajattomat. Tämä on vasta pilotointia”, Miettinen-Rantala toteaa. NaturNes-lohkoketjuhanke sai alkunsa vuosi sitten Kööpenhaminassa Nestlén ja IBM:n yhteisessä workshopissa. Asiat etenivät nopeasti. Jo kesäkuussa 2019 NaturNesin lohkoketju oli käyttäjätestauksessa Ruotsissa, ja nyt kaikki pohjoismaiset kuluttajat pääsevät tutkimaan lasipurkkeihin pakatun NaturNes-lastenruoan alkuperää ja vastuullisuutta kätevästi omalla puhelimellaan. ”Tämä on mielestäni hyvä tapa antaa kuluttajille tietoa tuotteesta ja siitä, mitä Nestlé tekee. Faktoja ei tarvitse hakea eri lähteistä kaiken informaatiotulvan keskeltä, vaan tiedon lähteille voi sukeltaa suoraan tuotepakkauksesta”, Miettinen-Rantala sanoo.