Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kysely: Ruoanlaitto arkipäivisin aiheuttaa välillä stressiä

Uutiset
Syyskuu 02, 2017

Ruoanlaitto arjen kiireessä tuntuu aiheuttavan stressiä suomalaisille. Vain viidennes (20%) suomalaisista sanoo, ettei koskaan tunne ruuanlaittoon liittyvän stressiä arkipäivisin. Yli 60-vuotiaat tuntevat tällaista stressiä hieman harvemmin (28%). Tieto selviää YouGov-tutkimusyrityksen Nestlélle teettämästä tutkimuksesta. (1)

Suomalaisilla on useita keinoja ruoanlaiton aiheuttaman stressin välttämiseksi. Naisista 32 prosenttia ja miehistä 22 prosenttia kertoi tekevänsä kerralla isomman erän ruokaa, jotta siitä jää ateria myös seuraavalle päivälle tai pakkaseen. Nuoremmat eli 18-29-vuotiaat ostavat puolestaan enemmän pikaruokaa tai take away -ruokaa (10%)  kuin muu väestö (3%).  Lisäksi 15 prosenttia suomalaisista kertoo tekevänsä nopeasti ja helposti valmistuvaa ruokaa alusta alkaen itse ja 14 prosenttia suunnittelee aterioita etukäteen.

- Moni suomalainen on huomannut, että kannattaa tehdä suurempia määriä ruokaa kerralla ja lämmittää aikaisemmin valmistettua ruokaa kiireisenä päivänä.  Suunnittelu ja rutiinit auttavat vähentämään ruoanlaittoon liittyvää stressiä. Sunnuntaisin kannattaisi käyttää hetki koko viikon suunnitelman laatimiseen, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Satu Hautanen Suomen Nestléltä.

Todella kiireisille päiville kannattaa suunnitella helppo ateria tai käyttää puolivalmisteita tai valmiita ateria-aineksia, joilla on Sydänmerkki. Tällaisia tuotteita löytyy esimerkiksi Maggilta. Ateriaa kannattaa myös täydentää kasviksilla.

Kyselyssä selvisi myös, että suomalaisten mielestä perinneruoan tai ”äidin tekemän ruoan” syöminen ilahduttaa heitä eniten. Näin vastasi joka neljäs. Lisäksi 18 prosenttia sanoi, että terveellisen ruoan syöminen ilahduttaa eniten. Makeiset, jälkiruuat ja/tai perunalastut ilahduttivat 7 prosenttia vastaajista.

Kyselyssä selvitettiin myös, mihin suomalaiset käyttäisivät mieluiten yhden ylimääräisen tunnin päivässä. Joka viides käyttäisi ylimääräisen tunnin rentoutumiseen, 15 prosenttia nukkumiseen ja 14 prosenttia liikuntaan. Sen sijaan netissä surffailuun tai TV:n katseluun sen käyttäisi 4 prosenttia, työntekoon 2 prosenttia ja ruoanlaittoon 2 prosenttia. 

Lisätiedot:  Suomen Nestlé, laillistettu ravitsemusterapeutti Satu Hautanen:  010 3951 483

1. Lähde: Nestlén teettämä tutkimus tehtiin YouGov-tutkimusyrityksessä 21.-26. Kesäkuuta 2017. Kyselyssä tehtiin 1003 CAWI-haastattelua (internet-kysely) yli 18-vuotiaille suomalaisille. Sama kysely toteutettiin myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Article Type