Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kysely: Taaperot tahtovat syödä itse!

Uutiset
Turku,
Maaliskuu 29, 2014

Piltti selvitti taaperoikäisten ja heidän perheidensä ruokailutottumuksia TNS Gallupin toteuttamalla kyselyllä, johon vastasi 500 taaperoikäisen lapsen vanhempaa. Tulokset kertovat, että jo pienillä lapsilla on varsin vahva oma tahto syömisen suhteen.

Kuka määrää, mitä syödään?

Alle viisivuotiaitten lasten oma tahto näkyy jo perheen ruokaostoksissa: 70 prosenttia vanhemmista sanoo, että lapsen mieltymykset vaikuttavat ainakin jonkin verran ruokavalintoihin.

Oma tahto näkyy myös siinä, että noin puolella lapsista on ruokia, joita he kieltäytyvät kokonaan syömästä. Lempiruoka löytyy usein jo yksivuotiailta, viiden vuoden ikäisiltä jo lähes kaikilta.

Pienimmät ovat kokeilunhaluisimpia

Suomalaiset taaperot tykkäävät kokeilla uusia makuja. Yksivuotiaat ovat kaikkein ennakkoluulottomimpia: peräti 80 % yksivuotiaiden vanhemmista kertoo että oma lapsi tutustuu ennakkoluulottomasti uusiin makuihin. Koko vastaajajoukossa vastaava luku on 57 %.

”Minä itte!”

Lapset tahtovat syödä itse varsin varhaisessa iässä. Jo yksivuotiaista lapsista lähes kaksi kolmasosaa haluaa syödä itse, vaikka useimmat antavatkin aikuisen vielä auttaa ainakin jonkin verran ruokailun aikana.

Omatoimisuus on vahvassa kurssissa jo pienestä pitäen, sillä yksivuotiaista lapsista vain joka kymmenes haluaa, että häntä syötetään lähes aina.

Lusikalla vai sormilla?

Suurin osa vanhemmista antaa lastensa syödä sormin, varsinkin jos ruoka soveltuu sormin syötäväksi. Yksivuotiailla lapsilla lusikalla syöminen on yhtä mieluisaa kuin sormin syöminen, kaksivuotiailla lusikoiminen on jo selvästi suositumpi tapa nauttia ateria.

Onko siisteys puoli ruokaa?

Sanotaan, että siisteys on puoli ruokaa, mutta lapsiperheissä tämä ei pidä paikkaansa. Lähes puolet vastaajista kertoo, että lapsen syömisen sotkuisuus ei heitä haittaa. Pienempien lasten vanhempia sotkuisuus häiritsee huomattavasti vähemmän. Toisaalta enemmistö vanhemmista yrittää saada lapsen syömään siististi.

Suomalaiset perheet syövät yhdessä

Taaperoikäiset lapset syövät varsin usein yhdessä muun perheen kanssa. Yksivuotiaana syöminen on vielä jonkin verran eriytynyttä, mutta kolmevuotiailla ateriointi tapahtuu lähes aina yhdessä muiden kanssa.

Riidan aiheeksi syöminen tulee lapsiperheissä toisinaan, mutta vain harvoissa perheissä jatkuvasti.

Lopuksi: Lautanen tyhjäksi?

Ruokahalu on kyselyn perusteella parhaimmillaan yksivuotiaana, mutta säilyy vanhempien vastausten perusteella varsin hyvällä tasolla viisivuotiaaksi asti. Jonkin verran konsteja kuitenkin välillä tarvitaan, jotta lapset saadaan syömään.

Jos ruoka ei aina sitten maistukaan, ei se ole maailmanloppu, sillä vain viisi prosenttia vanhemmista on enää ehdottomasti sitä mieltä, että lautanen on aina syötävä tyhjäksi.

•••••

Kyselytutkimuksen tilannut Piltti on Suomen johtava lastenruokamerkki. Kyselytutkimuksen toteutti TNS Gallup Suomen Nestlén toimeksiannosta maaliskuussa 2014. Kyselyyn vastaajina olivat 1–5-vuotiaiden lasten vanhemmat. Vastaajia oli yhteensä 503.

Piltti-tuotteet valmistetaan Suomen Nestlén Turun lastenruokatehtaalla. Piltti-lastenruokien ravintokoostumus on suunniteltu suomalaisen STRIP-tutkimuksen suositusten mukaisesti.

Lisätiedot

Viestintäpäällikkö Aino Pajukangas, p. 050 348 5620 tai [email protected]

Kuluttajatiedustelut
Suomen Nestlén kuluttajapalvelu, p. 0800 0 6161 tai [email protected]

Tuotekuvattoimituksellista käyttöä varten ladattavissa kuvapankista:
www.lipas.artstudio.fi/nestle

Piltti netissä www.pilttipiiri.fi ja www.facebook.com/pilttipiiri

Article Type