Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lentokoneruoka voi parantaa ravitsemusta myös maan pinnalla

Uutiset
Heinäkuu 25, 2016

- Nestlé kehitti ruoat aurinkovoimalla kulkevan lentokoneen maailmanympärysmatkalle.

- Kehitystyö tarjoaa uutta tietoa myös arkielämän ravitsemuksen haasteisiin.

Solar Impulse on maailman ensimmäinen aurinkovoimalla kulkeva lentokone, joka on kiertänyt maapallon ympäri. Vaikka lentokone kulki ainoastaan aurinkoenergialla, koneen lentäjät Bertrand Piccard ja André Borschberg tarvitsivat energiaa ruoasta. Nestlé kehitti koneen lentäjille ruoat, jotka oli suunniteltu pitkän lentomatkan äärimmäisiin olosuhteisiin.

Aurinkovoimalla kulkevan koneen lentäjien ruoalta vaaditaan paljon. Ruoan täytyy olla ravitsevaa, jotta lentäjät pysyvät hyvässä kunnossa haastavissa olosuhteissa. Suuret korkeuserot aiheuttavat elimistöä rasittavia ilmanpaineen ja lämpötilan vaihteluita samalla, kun lentäjien pitää suoriutua myös psyykkisesti haastavasta lennosta.

Solar Impulse -lentokoneen äärimmäisen pienet tilat ruoan säilyttämiseen ja valmistamiseen asettivat toisen haasteen ruokailulle. Nestlé kehitti uuden menetelmän ruoan pakkaamiseksi teknisiin pusseihin. Menetelmän avulla ruoka säilyy tuoreena jopa kolme kuukautta ilman säilöntäaineita. Lisäksi ruoka oli pakattu pusseihin, jotka toimivat vesihauteen tavoin ja lämmittivät ruoan suoraan pakkauksessa.

Vaikka Solar Impulsen lentomatka päättyi, Nestlé hyödyntää lennon ruokia varten tehtyä kehitystyötä tulevaisuudessakin. Esimerkiksi vanhusten ja aurinkolentokoneen pilottien ruokavaliossa on yllättäviä yhtäläisyyksiä. Pitkä lentomatka korkeassa ilmanalassa saattaa vähentää ruokahalua, muuttaa haju- ja makuaistia sekä kutistaa lihasmassaa. Samalla tavoin voi käydä myös ihmisten vanhetessa, jolloin on erityisen tärkeää syödä ravintoainepitoista ruokaa.

Muuttuvassa yhteiskunnassa ihmiset vaativat myös ruokatuotteilta ja niiden pakkauksilta enemmän. Ruoan on oltava hyvin säilyvää ja helposti valmistettavaa, mutta samaan aikaan mahdollisimman maukasta, terveellistä ja tuoretta. Tätä varten Nestlé hyödyntää jatkossakin Solar Impulse -lentokoneeseen kehitettyjen tuotepakkausten teknologiaa.

Ravitsevien ja monenlaisiin tarpeisiin sopivien elintarvikkeiden kehittäminen on Nestlén ydinosaamista. Yritys hyödyntää tieteellistä tutkimusta uusien elintarvikealan innovaatioiden kehittämiseksi.

Nestlé käyttää elintarvikealan tutkimukseen ja kehitykseen paljon resursseja. Tavoitteena on kehittää jatkuvasti maukkaampia ja terveellisempiä tuotteita. Nestléllä on elintarvikealan laajin tutkimus- ja tuotekehitysyksiköiden verkosto, jossa työskentelee 5000 ihmistä 34 tutkimuskeskuksessa.

Article Type