Sort results by
Sort results by

Piltti täyttää 60 vuotta

Uutiset
Turku,

Pitkä historia suomalaisten lapsiperheiden ruokapöydässä

Piltti on ollut mukana suomalaisten lapsiperheiden arjessa jo 60 valmistusvuoden ajan. Juhlan kunniaksi suomalaiset lapsiperheet pääsivät kehittämään Piltille myös erityiset juhlavuoden tuotteet.

Lastenruokien valmistus aloitettiin Turussa Helsingin olympiavuonna 1952. Silloisen valmistajan, Jalostajan, tehtaalla käynnistetyn tuotannon myötä suomalaiset pääsivät ensi kertaa tutustumaan valmiiseen lastenruokaan.

Suomessa valmiin lastenruoan käyttö yleistyi 60-luvulla. Muuttuneet ravitsemussuositukset, kaupungistuminen ja naisten työhönpaluu lisäsivät kysyntää. Nykyään Suomi on valmiin lastenruoan kulutuksessa maailman kärkimaita. Suomalaiset lapset syövät keskimäärin kahdesta kolmeen purkkia lastenruokaa päivittäin, tuoteryhmäpäällikkö Päivi Pätsi Suomen Nestléltä kertoo.

Piltti-tuotevalikoimaan on kuulunut koko 60 valmistusvuoden ajan purkkilastenruokia. Matkan varrella valikoimaan on kuulunut myös puuroja, vellejä, kiisseleitä, mehuja ja vaippojakin.

Viime vuosikymmenien suosituimpia makuja ovat olleet hedelmäsoseissa lempeä Mango ja klassinen Kuningatar. Aterioista maistuvat parhaiten perinteiset Piltit, kuten Spagetti, Merimiespata ja Karjalanpata, Pätsi jatkaa. 

Piltti-purkkiin päätyvät vain parhaat raaka-aineet

Puhtaat ja turvalliset raaka-aineet ovat lastenruokien valmistuksen lähtökohta. Valtaosa Piltin raaka-aineista tulee Suomesta tai muista Pohjoismaista. Sopimustilaviljelijät Suomessa tuottavat muun muassa porkkanaa, hernettä ja perunaa, jotka kaikki voidaan jäljittää pellolle asti.

- Vain murto-osa vapailla markkinoilla olevista raaka-aineista on laadultaan tarpeeksi hyvää Piltti-purkkiin. Raaka-aineet tutkitaan tarkasti esimerkiksi torjunta-aineiden, raskasmetalli- ja hometoksiinijäämien varalta, jotta purkkiin päätyvät varmasti vain parhaat palat. Omat vaatimuksemme raaka-aineen puhtaudelle ovat jopa tiukemmat kuin Suomen viranomaisvaatimukset, tehdaspäällikkö Patrik Lindholm Suomen Nestlén Turun lastenruokatehtaalta kertoo.

Lastenruokatuotannon laadunvarmistus ulottuu myös pakkausmateriaaleihin ja valmiiseen tuotteeseen. Tuotantoketjun jokainen osa-alue on tarkkaan valvottu.

Turun lastenruokatehtaalla valmistetaan vuodessa 12,5 miljoonaa kiloa lasten purkkiruokaa. Puolet tuotteista menee vientiin, joista kaksi kolmannesta Pohjoismaihin ja loput Itä-Eurooppaan. Tehdas työllistää 130 henkeä ja toimii ympäri vuorokauden. Suomi on Nestlé-konsernissa johtavia maita lastenruokien kehityksessä ja tuotannossa. Turun tehtaan toimintaa kehitetään jatkuvasti, ja esimerkiksi kuluvana kesänä tehtaaseen investoidaan noin viisi miljoonaa euroa.

Juhlavuoden maut kehitettiin suomalaisten lapsiperheiden kanssa

Lastenruoassa ravitsemuksellisesti tasapainoisen koostumuksen ja puhtaiden raaka-aineiden lisäksi tärkeää on lapsille mieluisa maku. Piltin tuotekehityksen apuna ovat suomalaiset lapsiperheet: Piltti Makuraati arvioi ja antaa palautetta kehitteillä olevista tuotteista. Tällä hetkellä Makuraatiin kuuluu yli 4 000 perhettä.

Viimeisimpänä tuotekehitystyönään Makuraati auttoi Pilttiä kehittämään 60-vuotisjuhlaan erityiset juhlavuoden ateriat. Makuraatilaiset ideoivat talven aikana uusia tuotteita sekä maistoivat tuotekehitysvaiheessa olevia reseptejä.

Työn tuloksena syntyivät tutuista kotiruoista pienille lapsille sopiviksi kehitetyt Piltti Makaronilaatikko ja Piltti Perunasosejauhelihavuoka. Makuraatilaisten toiveiden mukaiset uutuudet saapuvat kauppojen hyllyille syyskuussa.

- Kuluttajien toiveiden kuunteleminen, turvallisuus, terveellisyys ja hyvä maku ovat olleet Piltin ohjenuoria alusta lähtien. Siksi Turussa valmistetaan tänäkin päivänä Suomen suosituinta lastenruokaa, Päivi Pätsi iloitsee.

 Piltti-tietoa

  • Kaikki Piltin lastenruokapurkit valmistetaan Turun lastenruokatehtaalla ja niille on myönnetty Avainlippu-tunnus
  • Valikoimaan kuuluu hedelmä- ja marjasoseita, ateriasoseita, puurojauheita sekä uutuutena yli 1-vuotiaille tarkoitettu maitojuoma.
  • Piltti on tukenut Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaa jo yli 10 vuoden ajan.
  • MLL:n valtakunnallisen tuen lisäksi Piltti jakoi vuonna 2010 MLL:n perhekahviloille 20 000 euroa perheiden arkea helpottaviin yhteisiin hankkeisiin. Vuonna 2011 Piltti tuki lisäksi MLL:n kylämummi- ja -vaaritoimintaa.
  • Piltti julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Pilttipiiri-lehteä. Pilttipiiri käynnistyi vuonna 1985, ja sen tarkoituksena on alusta asti ollut tukea vanhempia ravitsemukseen, kasvatukseen ja terveyteen liittyvissä asioissa.
  • Pilttipiiri-lehti postitetaan jokaiseen kotitalouteen, jossa on 4-16 kk ikäisiä lapsia. Pilttipiiri toimii aktiivisesti myös internetissä osoitteessa www.pilttipiiri.fi sekä Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/pilttipiiri/

Lisätietoja

Tuoteryhmäpäällikkö Päivi Pätsi, Suomen Nestlé lastenruoat, p. 040 548 5871, [email protected]

Tuotepäällikkö Elsi Ojala, Suomen Nestlé lastenruoat p. 0400 542 632 tai [email protected]

Viestintäpäällikkö Aino Pajukangas, p. 050 348 5620 tai [email protected]