Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Allergia-asiantuntija Nestlén tilaisuudessa: Ruokien maistelu yhdessä rintaruokinnan kanssa tukee pienen lapsen sietokyvyn kehittymistä

Uutiset
Toukokuu 09, 2019

Ruokien maistelu yhdessä rintaruokinnan kanssa tukee lapsen sietokyvyn kehittymistä allergioita vastaan. Maistelu kannattaa aloittaa 4-6 kuukauden iässä. Maistelun lykkääminen yli 6 kuukauden ikään saattaa lisätä allergiariskiä. Näin sanoi professori, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Erkka Valovirta. Hän puhui Nestlé Health Sciencen ja Nestlé Infant Nutritionin järjestämässä tilaisuudessa tiistai-iltana 20.6. Helsingissä (tilaisuus alkaa klo 18.30).

  - Suolen fysiologisessa kypsymisessä tärkeä aika ajoittuu 4-6 kuukauden kohdalle. Sen vuoksi kiinteiden ruokien aloittaminen yhdessä rintamaidon kanssa tukee suoliston ja sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille. Tätä on tutkittu laajoissa tutkimuksissa ja sitä korostetaan THL:n antamissa ravitsemussuosituksissa lapsiperheille vuodelta 2016. Myös Kansalliseen allergiaohjelmaan 2008-20018 on tehty työkaluja sietokyvyn vahvistamiseksi vauvaiässä, Valovirta sanoi.

Valovirran mukaan noin kolmannes pienten lasten vanhemmista epäilee, että lapsen erilaisten oireiden kuten itkuisuuden, vatsavaivojen ja pulauttelun taustalla on ruoka-aineallergia. Se todetaan kuitenkin vain 3-9 prosentilla pienistä lapsista.

  - Samalla, kun korostamme yhä enemmän elimistön oman sietokyvyn vahvistamista, on tärkeää tunnistaa ja priorisoida vaikeita oireita aiheuttavat ruoka-aineallegiat pikkulapsilla, Valovirta korosti tilaisuuteen osallistuneille terveydenhuollon ammattilaisille.

Hän muistutti, ettei äidin pidä välttää raskauden tai imetyksen aikana mitään ruoka-aineita varmuuden vuoksi. Tutkimusten mukaan se ei ehkäise allergiaa vaan voi jopa lisätä riskiä.

Erkka Valovirta toimii Kansallisen allergiaohjelman asiantuntijalääkärinä. Ohjelma päättyy vuonna 2018 ja sillä on kuusi numeerista tavoitetta. Valovirran mukaan esimerkiksi tarpeettomiksi tulleiden ruoka-allergia dieettien purkamisessa päiväkotilapsilla ja koululaisilla on päästy tavoitteeseen.

Nestlé Health Science ja Nestlé Infant Nutrition järjestivät tiistai-iltana pienten lasten ruoka-aineallergioita koskevan tilaisuuden terveydenhuollon ammattilaisille. Tilaisuus pidettiin Helsingissä 17.-21.6. järjestettävän The European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) -kongressin aikaan. Nestlé Health Science tukee kongressia ja osallistuu siihen. Nestlé Health Sciencella on kliinisiä ravintovalmisteita pienten lasten maitoallergian ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Nestlé Health Science on myös tukenut lehmän maitoproteiiniallergian tunnistamiseen laaditun työkalun kehittämistä (CoMiSS ®) yhdessä eurooppalaisten pienten lasten allergia-asiantuntijoiden kanssa.

Lisätiedot:

Professori lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Erkka Valovirta: [email protected]

Susanne Wolff, Nordic Scientific Advisor and Medical Affairs Manager at Nestlé Health Science: +45 2321 2619 tai [email protected]

Article Type