Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Selvitys: Suomalaiset olisivat kiinnostuneita lisäämään täysjyvää ruokavalioonsa

Uutiset
Tammikuu 23, 2019

Täysjyvän lisääminen ruokavalioon kiinnostaa suomalaisia. Nestlén kyselytutkimuksessa* 78 prosenttia vastaajista kertoi, että he voisivat olla motivoituneita lisäämään täysjyvää ruokavalioonsa. Eniten tähän valintaan rohkaisisivat täysjyvätuotteiden edullisemmat hinnat (42 prosenttia vastaajista), täysjyvätuotteiden laajempi valikoima (29 prosenttia vastaajia) ja tunnetut terveyshyödyt (29 prosenttia vastaajista).

Yksi täysjyvän keskeisistä terveyshyödyistä on, että se edistää suoliston hyvinvointia. Suoliston terveydestä huolehtiminen kuuluu viime vuosien tärkeimpiin ruokatrendeihin, ja aihetta on myös tutkittu aktiivisesti. Dosentti Kirsi Laitinen Turun yliopistosta kertoo, että etenkin suoliston mikrobien toiminnasta on runsaasti tuoretta tutkimustietoa.

”Paksusuolen mikrobisto voi tuottaa täysjyvästä hyviä aineenvaihduntatuotteita, kuten lyhytketjuisia rasvahappoja. Tämä taas edistää suolen seinämän terveyttä. Jos suoliston seinämät ovat kunnossa, ravintoaineet imeytyvät elimistöön, mutta verenkiertoon ei siirry tekijöitä, jotka aiheuttavat matala-asteista tulehdusta”, Laitinen sanoo.

”Viime aikoina on tutkittu paljon myös sitä, kuinka elimistön matala-asteinen tulehdus edistää sydän- ja verisuonisairauksien, kakkostyypin diabeteksen ja jopa rasvamaksan syntyä.”

Nestlén selvityksestä käy ilmi, että täysjyvästä kiinnostuneet suomalaiset etsivät tietoa ensisijaisesti tuotepakkauksista. 47 prosenttia kyselyn vastaajista kertoi tutkivansa tuotepakkauksia kaivatessaan tietoa täysjyvästä. 38 prosenttia vastaajista ilmoitti hakevansa tietoa Wikipedian tapaisilta yleistietosivuilta, 32 prosenttia tuotemerkkien omilta sivuilta ja 23 prosenttia ravitsemusasiantuntijoilta.

Tuotepakkausten tutkimiseen kannustaa myös ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

”Tuoteselosteesta kannattaa katsoa, että esimerkiksi leivässä on kuitua enemmän kuin kuusi prosenttia. Herkkävatsaisille hyvä vaihtoehto on kauraleipä. Tutkimukset osoittavat, että sataprosenttisella kauralla on itse asiassa paljon enemmän terveysvaikutuksia kuin rukiilla”, Laatikainen toteaa.

Kirsi Laitinen ja Reijo Laatikainen ovat asiantuntijoina Nestlén täysjyväiltapäivässä 23. tammikuuta 2019.

Lisää tietoa Nestlén ravitsemussitoumuksista ja -tutkimuksesta täältä ja täältä.

Article Type