Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tutkimus: Ihmiskontakti voi tehdä lemmikin onnelliseksi

Uutiset
Vevey,
Helmikuu 05, 2015
Nestlén lemmikkieläintuotteista vastaava Purina tutkii, millä tavoin ulkoisilla ärsykkeillä on mahdollista herättää positiivisia tunteita koirissa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lemmikit voivat auttaa vähentämään omistajiensa stressiä ja masennusta, mutta toistaiseksi tiedetään vain vähän ihmiskontaktien vaikutuksesta eläinten hyvinvointiin.

Ihmiskontakti lisää
koiran myönteisiä tunnetiloja


Tutkijat ovat pitkään käyttäneet lämpökamerakuvausta mittaamaan eläinten stressitasoja. Nestlé Purinan tutkimukset hyödyntävät nyt ensimmäistä kertaa teknologiaa, jolla mitataan eläinten onnellisuutta ja innostusta. Aivan kuten ihmisillä myös koirilla on havaittu, että tunnetilojen muutokset voivat aiheuttaa muutoksia verenkierrossa.

Koiran ruumiinlämpötila muuttuu ja sen verenkierto suuntautuu tiettyihin ruumiinosiin tunnetilojen muutosten mukaan. Tutkijat ovat tarkkailleet lämpökamerakuvauksella näitä muutoksia muun muassa lemmikkien silmissä, korvissa ja tassuissa. Lämpötilamuutokset näkyvät selkeimmin koirien tassuissa koska niissä ei ole turkkia. Koirilla on lisäksi hikirauhasia ainoastaan tassuissa.

Osana tutkimusta Nestlé Purina lähetti testiryhmän vierailemaan yhdysvaltalaisessa koirien turvakodissa. Testiryhmä vietti aikaa koirien kanssa ja rapsutti niitä vartin ajan. Testiin osallistuneet ihmiset ja koirat eivät olleet aiemmin tavanneet toisiaan, joten niiden välillä ei ollut aikaisempaa sidettä. Koe osoitti, että suora ihmiskontakti lisää koirien kokemia positiivisia tunnetiloja. Kokeen tarkemmat tulokset julkaistaan ensi vuonna.

Lämpökamerakuvaus
osa laajaa tutkimusta


”Tarkkailemalla ja tunnistamalla sisäisiä merkkejä koirien kokemista tunteista pyrimme parantamaan ymmärrystämme siitä, kuinka toimia parhaiten vuorovaikutuksessa lemmikkien kanssa”, Nestlé Purinan tutkija Ragen T.S. McGowan kertoo.

Lämpökamerakuvaus on vain yksi osa Nestlé Purinan laajempaa tutkimusta, joka pyrkii mittaamaan ihmiskontaktin vaikutusta koirien kokemiin myönteisiin tunnetiloihin.

Nestléllä on laaja tutkimus- ja tuotekehitysyksiköiden verkosto maailmassa (34 keskusta). Nämä tutkimus-, kehitys- ja teknologiakeskukset sekä paikalliset tuotekehitysosastot työllistävät yli 5 000 henkilöä. Nestlé käyttää tutkimus- ja kehitystyöhön vuosittain reilut 1,3 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin mikään muu elintarvikealan yritys.

Purina on yksi maailman johtavista lemmikkieläintuotteiden valmistajista, jonka tavoitteena on auttaa lemmikkejä elämään pidempään iloisina ja terveinä. Purinan tuotemerkkejä ovat mm. Friskies, Gourmet, Purina ONE , Beneful ja ProPlan. Tuotteet on kehitetty tutkimuslaitoksissa yhteistyössä eläinlääkärien ja ravitsemusasiantuntijoiden kanssa. Purina on toiminut lemmikkien ja niiden omistajien parhaaksi jo yli 80 vuoden ajan.

Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Aino Pajukangas, Suomen Nestlé, [email protected]
Article Type