Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tutkimus: Kalium voi auttaa laskemaan verenpainetta

Uutiset
Espoo,
Syyskuu 09, 2015

Kaliumin riittävästä saannista huolehtiminen voi auttaa alentamaan verenpainetta, osoittaa Nestlén tuore tutkimus. Tuloksia syntyi ruokavaliolla, jossa oli kaliumia vähintään maailman terveysjärjestö WHO:n saantisuosituksen mukainen määrä eli 3,51 grammaa päivässä.

Tutkimus osoitti vähintään suosituksen mukaisen kaliumin saannin mahdollisesti madaltavan verenpainetta henkilöillä, joilla oli normaali tai koholla oleva verenpaine ja jotka eivät käytä lääkitystä verenpaineen alentamiseksi. Tulokset olivat erityisen merkittäviä, mikäli samanaikaisesti vähennettiin natriumin saantia.

Tutkijoiden mukaan kaliumin lisääminen joihinkin elintarvikkeisiin voisi olla tehokas tapa parantaa saantia.  Erityisesti ruoan natriumin korvaaminen kaliumilla olisi todennäköisesti tehokas keino saavuttaa tuloksia. Kaliumin hyviä luontaisia lähteitä ovat hedelmät, vihannekset, palkokasvit ja maitotuotteet.

Kalium on yksi elimistön tärkeistä makrokivennäisaineista, joka auttaa hermojen ja lihasten välisessä viestinnässä sekä edistää ravintoaineiden siirtymistä solujen käytettäväksi. Kaliumin puutostila aiheuttaa voimattomuutta, lihasheikkoutta ja ummetusta. Puutos voi kehittyä aliravitsemuksen tai nesteenpoistolääkkeiden käytön yhteydessä, mutta se on harvinainen.

Journal of Hypertension –lehdessä julkaistussa Nestlén tutkimusryhmän tutkimuksessa tarkasteltiin viittätoista aiempaa tutkimusta, kuinka elimistön kaliumpitoisuus vaikuttaa verenpaineeseen. Analysoitavat tutkimukset oli tehty ympäri maailmaa vuosina 1984-2010, ja niissä oli tutkittu yhteensä 917 henkilöä. Nestlén tutkimusryhmän mukaan heidän kokoomatutkimuksensa oli ensimmäinen, joka osoitti kaliumlisän käytön voivan auttaa laskemaan verenpainetta.

Nestléllä on laaja tutkimus- ja tuotekehitysyksiköiden verkosto (34 keskusta). Nämä tutkimus-, kehitys- ja teknologiakeskukset sekä paikalliset tuotekehitysosastot työllistävät yli 5 000 henkilöä. Nestlé käyttää tutkimus- ja kehitystyöhön vuosittain reilut 1,3 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin mikään muu elintarvikealan yritys.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Aino Pajukangas, Suomen Nestlé, [email protected]

Article Type