Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tutkimus: Terveellinen ruoka on suomalaisista tylsää

Uutiset
Espoo,
Huhtikuu 22, 2014

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta toivoo, että elintarviketeollisuus kehittäisi jatkuvasti tuotteita terveellisemmiksi. Pelkästään terveellinen ei kuitenkaan kiinnosta, vaan tuotteen täytyy myös maistua hyvältä. 40 prosenttia vastaajista pitää ruoan makua tärkeämpänä kuin sen terveellisyyttä.

Tiedot käyvät ilmi Nestlén teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin suomalaiskuluttajien ruokailutottumuksia. Siihen vastasi yli tuhat suomalaiskuluttajaa viime marraskuussa.

Kyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä suomalaisesta edellyttää, että elintarviketeollisuus kehittäisi tuotteita terveellisemmiksi. Mausta ei kuitenkaan saisi tinkiä. 23 prosenttia vastaajista sanoo, että suurin este terveelliselle syömiselle on se, että terveellinen koetaan tylsäksi ruuaksi. 13 prosenttia taas kertoo pitävänsä enemmän epäterveellisten ruokien mausta.

40 prosenttia vastaajista arvostaa ruoan makua enemmän kuin ravintoarvoja. Maun ja ravitsemuksen välinen tasapaino on kuitenkin tärkeää erityisesti naisille: 60 % naisista pitää sitä tärkeänä.

Terveellisen ruoan valmistaminen saattaa vaikuttaa helpolta: valmistetaan ruoka puhtaista raaka-aineista, ilman suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Tosiasiassa tarvitaan kuitenkin vuosikausien tuotekehitystä ja tuhansien ihmisten osaamista, jotta on mahdollista valmistaa terveellinen elintarvike, joka myös maistuu hyvälle, viestintäpäällikkö Aino Pajukangas Nestléltä pohtii tutkimustuloksia.

Nestlé: Ravitsevan täytyy myös maistua hyvältä

Nestlén maailmanlaajuinen strategia on parantaa ravitsemusta, edistää terveyttä sekä lisätä hyvinvointia. Tuotekehityksessä tähdätään erityisesti suolan, sokerin sekä tyydyttyneen rasvan määrän vähentämiseen ja täysjyvän määrän lisäämiseen tuotteissa.

Nestlé antoi viime vuoden lopussa sitoumuksen, jonka mukaan tuotteiden suolapitoisuutta pienennetään tulevien kolmen vuoden aikana vähintään 10 %. Vuoden 2005 jälkeen Nestlé on vähentänyt tuotteistaan yli 14 000 tonnia suolaa. Esimerkiksi Nestlén muroista on vähennetty vuodesta 2003 lähtien noin 9 000 tonnia sokeria ja lähes 900 tonnia suolaa ja samalla tuotteisiin on lisätty yli 3,4 miljardia annosta täysjyvää.

Uudistetut reseptit alistetaan tiukkoihin testeihin, jotka niiden on läpäistävä, jotta tuote päätyisi kauppojen hyllylle. Testien tavoitteena on kehittää tuote, joka on maultaan ja ravintosisällöltään ylivoimainen.

– Tasapainottelemme jatkuvasti maun ja ravitsemuksen välillä, sillä ravitsevan täytyy myös maistua hyvältä. Esimerkiksi juuri uudistetut FITNESS Original -murot pärjäävät maussa vanhalle reseptille, vaikka niissä on 30 prosenttia vähemmän sokeria kuin aikuisten muroissa keskimäärin, Pajukangas kertoo.

Laajin tutkimus- ja tuotekehitysverkosto maailmassa

Nestléllä on elintarviketeollisuuden laajin tutkimus- ja tuotekehitysyksiköiden verkosto maailmassa (34 keskusta). Nämä tutkimus-, kehitys- ja teknologiakeskukset sekä paikalliset tuotekehitysosastot työllistävät yli 5 000 henkilöä. Nestlé käyttää tutkimus- ja kehitystyöhön vuosittain reilut 1,3 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin mikään muu elintarvikealan yritys. Esimerkiksi vuonna 2013 lähes 7 800 Nestlén tuotetta eri puolilla maailmaa uudistettiin ravintosisällöltään.

Esimerkkejä Suomessa myytävistä elintarvikkeista, joiden resepti on muutettu aikaisempaa ravitsevammaksi:

• Piltti ja Bona
Lastenruoan tuotanto on tiukasti säädelty lailla. Korkealaatuiset raaka-aineet, tarkka laadunvalvonta koko tuoteketjun läpi ja ikäsuositusten mukainen raaka-ainekoostumus ovat kaiken lastenruokatuotannon lähtökohta. Kaikkien Piltti- ja Bona-tuotteiden rasvakoostumus on muutettu kotimaisen STRIP-tutkimuksen innoittamana ravitsemussuositusten mukaiseksi.
Tuotteet sisältävät nykyään entistäkin vähemmän tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa.

• Laktoosittomat jäätelöt ja maitojäätelö
Laktoositon jäätelö on Nestlén Turengin tehtaan oma innovaatio. Turengin tehdas on edelleen eräs harvoista tehtaista koko Euroopassa, jossa valmistetaan laktoositonta jäätelöä. Laktoosittomien kermajäätelöiden reseptit on kehitetty vastaamaan mahdollisimman tarkasti ”tavallisten” kermajäätelöiden makua.
Pingviini-maitojäätelö taas on uudenlainen, jopa välipalaksi sopiva herkku, jonka pääraaka-aine on rasvaton maito. Sille on myönnetty Sydänliiton Sydänmerkki, sillä maitojäätelötuotteet ovat tuoteryhmässään rasvan kannalta parempi valinta.

• Murot
Nestlén ja General Millsin yhteisyritys Cereal Partners Worldwide (CPW) on tehnyt jo yli 10 vuotta töitä aamiaismurojen ravitsemuksellisen sisällön parantamiseksi. Kehitystyössä on kiinnitetty erityisesti huomiota täysjyvän ja kuidun määrään sekä sokerin ja suolan vähentämiseen. Viimeisimpänä uudistuksena muuttuivat FITNESS Original -murot, jotka sisältävät nyt 30 prosenttia vähemmän sokeria.

Tutkimuksen toteutti YouGov Nestlén toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin 7.–17.11.2013. Vastaajia oli Suomesta kaikkiaan 1 007. Vastaajat edustavat 16–74-vuotiaita suomalaiskuluttajia. Tutkimuksen tarkemmat graafit pyydettäessä.

Lisätietoja medialle:
Viestintäpäällikkö Aino Pajukangas, p. 050 348 5620 tai [email protected]

Article Type