Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tutkimus: Tulevaisuudessa suomalaiset aikovat syödä enemmän kasviksia ja hieman vähemmän lihaa

Uutiset
Huhtikuu 07, 2016

Suomalaisten ruokailutottumukset näyttävät muuttuvan yhä terveellisemmiksi. Kolmannes suomalaisista aikoo syödä tulevaisuudessa enemmän kasviksia ja viidennes vähemmän lihaa. Osa aikoo myös vähentää syömistä katsoessaan televisiota, tietokonetta, tablettia tai puhelinta. 

Nämä tiedot selviävät Nestlén teettämästä tutkimuksesta, jonka toteutti YouGov-tutkimuslaitos. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 1005 yli 18-vuotiasta suomalaista 4.-12. helmikuuta 2016 ja samanlainen tutkimus toteutettiin myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomalaiset syövät jo terveellisesti ja haluavat myös jatkaa sitä. Monet kertovat jo nyt syövänsä enemmän vihanneksia kuin viisi vuotta sitten. Lisäksi tänä päivänä noin joka kolmas suomalainen noudattaa erityisruokavaliota. Yleisimmät ruokavaliot ovat gluteeniton/laktoositon (15%) ja painonpudotukseen (11%) tähtäävä ruokavalio. Tärkeimmiksi syiksi erityisruokavalion noudattamiseen nostetaan terveellisyys (38%), painonpudotus (32%) allergia (29%) ja eettiset syyt (16%). Myös ruotsalaisista joka kolmas noudattaa parhaillaan jotain ruokavaliota. Heillä yleisin on painonpudotukseen tähtäävä ruokavalio, jota noudattaa 13 prosenttia ruotsalaisista.

- Tutkimuksessa näkyy suuntaus, että lihaa syödään vähemmän ympäristö- ja terveyssyistä. Näistä syistä lihan syöntiä viime vuosina kertoi vähentäneensä 23 prosenttia suomalaisista. Punaisen lihan ja lihajalosteiden runsaan käytön sijaan olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että syö riittävästi kalaa ja kasviksia, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Satu Hautanen Suomen Nestléltä.

Lähes puolet suomalaisista naisista (43%) kuitenkin katuu joskus sitä, mitä juuri söi. Miehillä tämä ei ole niin yleistä, sillä neljännes miehistä katuu joskus sitä mitä juuri söi.

Nuoremmilla jää aamupala väliin

Vanhemmat suomalaiset syövät aamupalan selvästi useammin kuin nuoret. Yli 65-vuotiasta 87 prosenttia kertoi syövänsä aamupalan joka päivä. Sen sijaan 18-34-vuotiaista näin tekee vain puolet.
- Etenkin nuorille olisi tärkeää korostaa, että riittävä aamupala on tärkeä osa monipuolista ruokavaliota ja auttaa jaksamaan aamusta alkaen koko päivän, Hautanen sanoo.

Tutkimuksesta ilmenee, että päivällisen valmistaminen tuntuu monen mielestä jollain tavalla taakalta. Naisista näin kokee 68 prosenttia ja miehistä 59 prosenttia. Moni kertoo, että työn jälkeen ollaan liian väsyneitä, aikaa on liian vähän ja terveellisen ja hyvänmakuisen ruuan valmistaminen on liian hankalaa. Ruotsissa päivällisen valmistaminen koetaan vieläkin yleisemmin jollain tavalla taakaksi, sillä miehistä näin kokee 72 prosenttia ja naisista 81 prosenttia.

Enemmän liikuntaa

Suomalaisilta kysyttiin ravitsemuksen lisäksi myös omista ja lasten liikuntatottumuksista. Iältään 4-17-vuotiaiden lasten vanhemmat ajattelevat, että heidän lastensa tulisi olla noin 1,5 tuntia fyysisesti aktiivisia päivässä. Monien vanhempien mielestä heidän lapsensa liikkuvat kuitenkin liian vähän. Vain yksi kolmesta naisesta uskoo suuressa tai erittäin suuressa määrin, että heidän lapsensa ovat riittävän aktiivisia.

Suomalaisten mielestä noin tunti liikuntaa päivässä on aikuiselle välttämätön määrä. Kaikki eivät kuitenkaan liiku riittävästi, sillä lähes yksi kolmesta 18-64-vuotiaasta suomalaisesta kokee, että heidän päivittäinen aktiivisuustasonsa on riittämätön.

Nestlé viettää tänä vuonna maailmanlaajuista 150-vuotisjuhlaa ja pohjoismaalainen ruokatutkimus kuuluu osana juhlavuoteen.

Lisätiedot:
Suomen Nestlé, viestintäpäällikkö Anu-Maaria Vaalama, 010 39 51 483

Article Type