Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Viljat, kuten vehnä, ruis, kaura ja ohra, ovat sekä ilmastoystävällisiä että terveellisiä. Erityisesti silloin kun ne ovat täysjyväisiä. Täysjyvävilja tarkoittaa, että kaikki viljanjyvän osat eli alkio, jauhoydin sekä kuorikerrokset ovat jäljellä. Yleensä alkio ja kuorikerrokset poistetaan, jolloin menetetään monia tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, mineraaleja ja kuituja.

Täysjyväviljan käyttö pienentää merkittävästi monien kroonisten sairauksien riskiä, kuten sydän- ja verisuonitautia, tyypin 2 diabetesta sekä paksusuolisyöpää. Sekä Ruokavirasto että Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) mainitsevat liian vähäisen täysjyvätuotteiden saannin pääasiallisena ruokavalioon liittyvänä terveysriskinä (2, 3). 

Täysjyväviljaa voidaan käyttää eri muodoissa: jauhona, murskattuna tai kokonaisina jyvinä. Täysjyväviljaa sisältäviä tuotteita löytyy esimerkiksiksi leivistä, pastoista ja aamiaismuroista. Tuotteen pakkaukessa usein kerrotaan, mikäli tuote sisältää täysjyväviljaa. Kaikissa Nestlé-aamiaismuroissa ensimmäisenä ainesosana on täysjyvävilja. Voit lukea lisää tästä linkistä.    

Täysjyvävalmisteet, Ruokavirasto

Terveyttä ruoasta, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Sustainable healthy diets, FAO and WHO, 2019