Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan vähäisen täysjyvän saanti on ruokavaliomme suurimpia terveysriskejä. Täysjyvästä liikkuu paljon virheellistä tietoa.
1. Täysjyvätuote ja moniviljatuote ovat sama asia.
TARUA. Moniviljatuotteen valmistuksessa on käytetty useampaa viljaa. Se ei kuitenkaan kerro mitään tuotteen terveellisyydestä tai ravintosisällöstä. Ravintosisällön kannalta merkittävää on se, että tuote valmistettu täysjyvästä – ei niinkään se, mistä viljasta se on valmistettu. Moniviljatuotekin voi kuitenkin olla valmistettu täysjyvästä. Tarkkaile siis pakkausmerkintöjä!
2. Paljon kuitua sisältävissä tuotteissa on paljon myös täysjyvää.
TARUA. Kuitupitoiset tuotteet eivät välttämättä ole täysjyvätuotteita. Esimerkiksi leipään tai muroihin voidaan lisätä kuitua, vaikkei kyseessä olisikaan täysjyvätuote. Kuitupitoinen tuote on hyvä valinta, mutta täysjyvätuote vielä parempi. Siinä kun on kuitujen lisäksi paljon myös vitamiineja ja hivenaineita.
3. Vehnä ei ole täysjyvää.
TARUA. Vehnä, kuten kaikki muutkin viljat, voi olla täysjyvää. Jos vehnässä on säilytetty kaikki syötäviksi soveltuvat osat, kyseessä on täysjyvävehnä. Jos siitä sen sijaan on poistettu ravinnepitoinen kuoriosa, se ei ole täysjyvää. Esimerkiksi vehnämuroja voi syödä hyvällä omatunnolla, mutta ne kannattaa valita täysjyvänä.
4. Mitä tummempi leipä, sitä enemmän se sisältää täysjyvää.
TARUA. Täysjyvätuotteet ovat usein hieman tummempia kuin tuotteet, jotka eivät sisällä täysjyvää. Väri ei silti kerro mitään varmaa tuotteen täysjyväpitoisuudesta, sillä tummaa väriä voidaan lisätä myös vaikkapa siirapilla. Suomalainen ruisleipä on kuitenkin useimmiten hyvä valinta, sillä meillä lähes kaikki ruisleipä valmistetaan täysjyvästä. Kuitenkin esimerkiksi maissista valmistettu popcorn taas on valkoinen mutta silti täysjyvää. Popcornitkin ovat siis hyvä valinta, jollei niihin lisätä runsaasti rasvaa ja suolaa.
5. Täysjyvää saa hedelmistä ja pavuista.
TARUA. Täysjyvää voi saada vain viljatuotteista. Hedelmät ja pavut eivät siis sisällä täysjyvää. Hedelmissä on toki paljon muita tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja, C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. Pavuissa taas on runsaasti proteiinia ja kuitua.
Mikä täysjyvä?
Viljasta poistetaan usein jyvien kuoriosat, jolloin siitä poistuu tärkeitä ravintoaineita ja kuituja. Täysjyväviljassa on säilytetty kaikki jyvän syötäviksi soveltuvat osat: ydin, alkio ja myös kuorikerros. Ravinnerikas täysjyvävilja sisältää kuitua, vitamiineja, mineraaleja ja terveellistä rasvaa. Viime vuonna päivitetyissä Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa täysjyväviljaa suositellaan syötäväksi vähintään 90 grammaa päivässä.