Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

7 syytä ottaa lapset mukaan kokkaamaan

7 syytä ottaa lapset mukaan kokkaamaan
Lukuaika:
2
Minute(S)
Lasten kanssa kokkaaminen on hauskaa ja samalla voi opetella terveellisen ruokavalion perusteita. Alta löydät seitsemän hyvää syytä ottaa lapset mukaan keittiöpuuhiin.

1. Itse tehty ruoka maistuu

Lapset innostuvat helpommin terveellisestä ravinnosta ja uusista makumaailmoista, jos he pääsevät mukaan ruoanlaittoon. Veitsien käsittely on aikuisten hommaa, mutta perheen pienimmät voivat osallistua esimerkiksi vihannesten pesemiseen tai juuresten raastamiseen. Eikä pidä unohtaa, että porukalla tiskaaminenkin sujuu rattoisammin.

2. Luovuus kukkii keittiössä

Ruoka-annoksista voi sommitella yhdessä hauskan ja houkuttelevan näköisiä. Eläinhahmot ja kaikenlaiset kasvot ovat varmoja hittejä pikkuväen keskuudessa, ja jos lautaselleen haluaa loihtia maiseman, parsa- ja kukkakaaleista saa hienoja puita. Piparkakkumuoteilla voi leikata sydämiä ja tähtiä vaikkapa kurkusta tai paprikasta.

3. Yhdessä suunnitteleminen on hauskaa

Perheen ruoka- ja ostoslistan suunnitteleminen on mukavaa yhteistä puuhaa. Samalla lapsia voi kannustaa luovuuteen keittiössä ja opettaa heille, kuinka tärkeää on syödä monipuolisesti.

4. Opetellaan tärkeitä taitoja

Keittiössä voi harjoitella muitakin tärkeitä taitoja kuin kokkaamista. Esimerkiksi desimaaliluvut hahmottuvat aineksia mitatessa, ja murtolukuja voi harjoitella pizzaa tai muuta piirasta paloittelemalla. Hygienian vaalimisen tärkeys ja ruoka-aineiden oikeat säilytyspaikatkin on helpompi painaa muistiin, kun niitä on itse keittiössä treenannut.

5. Leipomisharrastus lähentää

Kaikkien harrastusten ei tarvitse olla kalliita eikä vaatia monimutkaisia järjestelyjä. Yhdessä leipominen on kiva ajanviete, jonka äärellä aikuisella ja lapsella on aikaa vaihtaa ajatuksia. Samalla kertaa syntyy sekä herkullisia leivonnaisia että mukavia muistoja.

6. Mielikuvitus kehittyy

Keittiö on oiva paikka myös mielikuvituksen kehittämiseen. Anna lapsille vapaat kädet leivonnaisten koristelussa tai haastaa heidät tekemään vaikkapa sateenkaari hedelmistä tai eläinhahmoja vihanneksista. Vielä jännittävämmäksi puuha muuttuu, jos kutsut lastesi kaveritkin mukaan ja järjestät leikkimielisen koristelukilpailun.

7. Unohdetaan siivousstressi!

Kokatessa syntyy väistämättä sotkua, etenkin kun mukana on pieniä aloittelijoita. Silloin aikuisen on hyvä muistutella mieleensä, että joskus luovuus on tärkeämpää kuin siisteys. Ja kun luova kokkausurakka on saatu päätökseen, siivouskin sujuu stressittömästi yhteistyöllä.