Sort by
Sort by

Harkitsetko kissan hankkimista? Pitkäaikainen ystävä tuo suuren vastuun

Kesäkissa

Kesällä monessa perheessä mietitään kissan hankintaa. On loistava sää, loma on alkanut ja kaikki tuntuu täydelliseltä. Kissa toisi mukanaan kodikkaan tunteen. Ensin kannattaa kuitenkin miettiä, miten valmis on sitoutumaan eläinystävään pitkäaikaisesti.

11-vuotiaan Lidian toive toteutui viime kesänä. Hän sai kissan. Lidia kertoo silmät säihkyen, kuinka lemmikki tuo iloa elämään joka päivä.

– Aamulla se tulee herättämään ja kun tulen koulusta, kissa on jo ovella vastassa.

Kissan hoitamisessa päävastuu on vanhemmilla. Lidia on kuitenkin luvannut auttaa hoidossa.

– Yleensä annan kissalleni ruokaa ja harjaan sen.

Kesäkissojen kova kohtalo

 

Aina kissojen kohtalo ei ole yhtä onnellinen. Kansallisen eläinten hyvinvointiraportin mukaan Suomesta löytyy vuosittain 10 000 koditonta kissaa. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n tekemän selvityksen mukaan löytökissojen määrän on arvioitu olevan jopa suurempi. Vain 10 prosenttia kissoista palaa takaisin kotiin. Loput eivät löydä takaisin tai ne ovat alun perinkin syntyneet luonnossa ilman omistajaa.

– Kissa kärsii halvan lemmikin maineesta. Kaikki eivät sitoudu kissaan samalla tavalla kuin koiraan, vaikka pitäisi. Löytökoirista 90 % palautuu omaan kotiinsa. Kissoilla vastaava luku on päinvastainen eli 10 %, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY:n verkkotiedottaja Annukka Seppävuori kertoo.

Monet kodittomiksi päätyneet eläimet ovat löytöeläintaloissa, koska entiset omistajat ovat pahoinpidelleet niitä, viranomaiset ovat puuttuneet huonoon kohteluun tai omistajat eivät enää kykene huolehtimaan niistä. Seppävuori muistuttaakin, että uudeksi perheenjäseneksi voi harkita myös koditonta kissaa. Niitä kannattaa kysellä eläinsuojeluyhdistyksiltä tai löytöeläinten talteenottopaikoilta.

– Ennen kissan hankintaa kannattaa kuitenkin miettiä, onko sille aikaa, tilaa ja rahaa, Seppävuori neuvoo.

Kolme pointtia pohdittavaksi:

 

1. Harkitse tarkkaan

Kissa voi elää 15–20 vuotiaaksi saakka, joten lemmikkiin täytyy sitoutua pitkäksi aikaa. Jaksatko ja pystytkö hoitamaan kissaasi? Mieti myös lemmikin hoitotarpeet. Ennen kissan hankkimista kannattaa kokeilla sen kanssa elämistä. Löytyisikö ystävältäsi kissa, jonka voisit ottaa hoidettavaksi?

2. Varaudu taloudellisesti

Vaikka kissa ei itsessään maksaisi paljon, siitä aiheutuu muita kuluja. Kissa tarvitsee tarvikkeita, kuten ruokaa, sisävessan ja hiekkaa. Varaudu myös eläinlääkärimaksuihin, joita tulee väistämättä. Kissa täytyy rokottaa, madottaa ja siruttaa. Se kannattaa myös steriloida, jos ei aio ryhtyä kasvattajaksi.

3. Kissaa ei voi jättää yksin

On hyvä miettiä etukäteen, miten toimia, jos lähdet matkalle. Kissaa ei voi jättää yksin kotiin, vaan se tarvitsee aina hoitajan, joka käy vähintään kerran päivässä. Loma-aikoja tai muita poissaoloja varten on olemassa vaihtoehtoja.