Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Lukuaika:
2
Minute(S)
Jokainen meistä tietää, miten uni vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Vähäisten yöunien jälkeen seuraava työpäivä tuntuu todennäköisesti raskaalta.

- Silloin kun emme saa riittävästi unta, emme pysty aina toimimaan täydellä teholla. Unen arvostusta voi lisätä esimerkiksi muistelemalla viime kertaa, kun on hyvien yöunien jälkeen herännyt virkeänä ja levänneenä. Silloin kannattaa yrittää laskea kuinka monta tuntia nukkuikaan ja varata se aika uinumista varten, sanoo uniasiantuntija Jan Ovesen.

Esimerkiksi jos kokee tarvitsevansa kahdeksan tuntia unta ja joutuu heräämään seitsemältä, tulisi silloin mennä yöpuulle kello 23. On myös hyvä, jos pystyy kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa laskemaan adrenaliinitasoaan.

- Näin ihminen herää todennäköisesti ennen herätyskelloa, koska aivot ja keho ovat hyvin levänneitä ja sallivat aikaisemman heräämisen. Tällaisten öiden jälkeen pystyy selviytymään seuraavasta päivästä täydellä teholla, kertoo Ovesen.

Etenkin lapset tarvitsevat hyviä yöunia. Joskus perhearjen pyörteissä voi kuitenkin olla haastavaa löytää ihmekonsteja lapsen parempaan unirytmiin.

- On erittäin tärkeää, että lapsi saa nukuttua hyvin. Se on edellytys heidän kasvulle ja kehitykselle. Monet vanhemmat haluaisivat helppoja keinoja lapsen yhtenäiseen yöuneen, mutta koska jokainen lapsi on yksilö, on yleisiä vinkkejä hankala antaa. Muutamia hyviä neuvoja on kuitenkin olemassa, jotka saattavat toimia useammalle pienokaiselle, sanoo Nestlén lastenruokien tieteellinen asiantuntija Linda Tietze.

Säännöllinen nukkumaanmenoaika on yksi tärkeä vinkki ja sitä ennen olisi hyvä varata riittävästi aikaa nukkumiseen valmistautumiseen. Myös rutiinit lisäävät lapsen turvallisuudentunnetta. On siis tärkeää, että rutiineista pidetään kiinni.

Tässä Lindan vinkit lapsen hyvään yöhön:

  • Huolehdi, että lapsesi nukkumapaikka on sellainen, jossa hän tuntee itsensä turvalliseksi ja jossa hänen ei tarvitse pelätä yksinoloa. Pieni valonmäärä tai ääni huoneessa ei haittaa. Esimerkiksi äänet keittiöstä tai olohuoneesta voi rauhoittaa lasta, koska tällöin hän ei koe olevansa yksin.
  • Rauhoittava kylpy ennen nukkumaanmenoa voi tehdä hyvää lapselle
  • Tärkeintä on vankka rutiini jokapäiväisessä elämässä, koska silloin lapsi tietää mitä odottaa