Sort by
Sort by

Kahvin vastuullisuus ja laatu kulkevat käsi kädessä

Kahvin vastuullisuus ja laatu kulkevat käsi kädessä

Kahvin alkuperän ja tuotantoketjun tunteminen on tärkeää sekä laadun että vastuullisuuden kannalta. Nestlé pyrkii omilla ohjelmillaan takaamaan viljelijöille mahdollisimman hyvät olosuhteet ja vahvistamaan etenkin naisten asemaa kahvin tuottajina. 

Mistä kahvini tulee? Tätä pohtii yhä useampi kahvinjuoja, ja kysymys on tärkeä myös Nestlélle.
Kahvinviljely vaikuttaa aina ympäristöön. Kyseessä on myös monen ihmisen elinkeino. Jotta sekä ympäristön että ihmisten kunnioitus tuotantoketjussa voidaan varmistaa, on kahvin alkuperä tunnettava. 

Viime vuosina kahvin alkuperästä on puhuttu paljon erityisesti laadun yhteydessä.
Suosiotaan ovat kasvattaneet niin sanotut alkuperämaakahvit, joissa pavut tulevat joka vuosi samalta alueelta. Alkuperämaakahveissa korostuvat kunkin lajikkeen omat erityispiirteet. 

”Laatu ja vastuullisuus kulkevat aina käsi kädessä”, sanoo Suomen Nestlén kahvien liiketoimintajohtaja Niina Koskinen

”Meille on erittäin tärkeää toimia vastuullisesti, koska olemme niin suuri kahvinostaja. Nestlé ostaa kymmenen prosenttia kaikesta maailman raakakahvista. Haluamme aina varmistaa kahvin laadun ja sertifioidun sekä vastuullisesti hankittavan kahvin saatavuuteen liittyy vielä joitakin haasteita”, Koskinen sanoo. 

Naisten tukeminen on tärkeää

Lähes kaikki Nestlén Pohjoismaihin tuleva kahvi on 4C-verifioitua, ja valikoimissa on myös Reilun kaupan kahveja. Zoégas-paahtimolla Ruotsin Helsingborgissa paahdetut kahvisekoitukset saivat vuonna 2017 Rainforest Alliance -sertifioinnin. 

”Haluamme varmistaa omilla vastuullisuusohjelmillamme, että voimme edistää viljelijöiden ja heidän yhteisöjensä hyvinvointia”, sanoo Nestlén kahviostaja Minette Rosén

Nestlé aloitti vuonna 2011 Nescafé Plan -ohjelman, jossa asiantuntijat ovat kouluttaneet yli 100 000 viljelijää 17 maassa. Ohjelman päämääränä on, että kahvinviljelijät oppivat parhaat mahdolliset työmenetelmät ja vastuullisen viljelyn periaatteet. Näillä keinoilla haluamme turvata kahvin saannin myös tulevaisuudessa. 

Itä-Afrikassa puolestaan Nestléllä on Zoégas Coffee by Women -ohjelma, jossa sekä opetetaan naisille viljely- ja johtamistaitoja että vahvistetaan heidän itseluottamustaan. Lisäksi koulutuksessa käsitellään muun muassa terveyttä, turvallisuutta ja perhesuunnittelua. 

Rosén kertoo, että naisten tukeminen on Nestlélle avainasia. 

”Naiset ovat kahvinviljelyssä vähintään yhtä aktiivisia kuin miehet mutta saavat vähemmän tunnustusta. Kun naisia koulutetaan ja rohkaistaan johtotehtäviin, myös heidän perheensä ja yhteisönsä hyötyvät.” 

Yhteistyötä paikallisten asiantuntijoiden kanssa 

Nestléllä on kehitys- ja koulutusohjelmissaan aina paikallinen partneri, jonka kautta yhteydet viljelijöihin syntyvät. 

”Kussakin maassa on omat haasteensa. Kartoitamme paikallisten asiantuntijoiden kanssa, mitä juuri heidän alueellaan on tärkeää kehittää”, Rosén kertoo. 

Esimerkiksi Kolumbiassa keskiössä on vedenkäyttö. Nescafé Plan on auttanut yli 2 600 viljelijää tehostamaan vedenkäyttöä ja jätevedenkäsittelyä. Samalla koko yhteisöä on opastettu käyttämään vettä vastuullisesti. 

”Pyrimme turvaamaan kahvin tulevaisuuden” 

Ilmastonmuutos on keskeinen maailmanlaajuinen uhka myös kahvinviljelylle. Viljelyala pienenee, kun ilmasto lämpenee ja sademäärät vähenevät. 

On erityisen tärkeää, että kahvinviljelijät koulutetaan viljelemään vastuullisesti. Tämä tehdään yhteistyössä asiantuntevien agronomien kanssa. 

”Pyrimme sekä turvaamaan kahvin tulevaisuuden että hillitsemään viljelyn ympäristövaikutuksia”, Niina Koskinen sanoo.  

”Kehitämme esimerkiksi kestävämpiä lajikkeita sinne, missä ilmastonmuutos vaikuttaa eniten. Tavoitteenamme on, että viljelijät saisivat tiloiltaan enemmän ja parempaa satoa.”