Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Lukuaika:
2
Minute(S)
Eläinten hoivaaminen vähentää stressiä ja lisää empatiaa, myös työpaikalla. Toimistokoira voi tuoda paljon iloa ja myönteistä energia työyhteisöön. Omistajan kannattaa kuitenkin huomioida muutama seikka, ennen kuin ottaa lemmikkinsä mukaan töihin.

Jokainen lemmikinomistaja tietää, kuinka paljon hyvää mieltä eläimen läheisyys tuo. Terveyskirjaston mukaan nelijalkaisilla ystävillä on myös terveysvaikutuksia: koiran rapsuttelu alentaa verenpainetta ja hidastaa pulssia.

Science Daily kertoo Virginian yliopiston tutkimuksesta, jossa asiaa selvitettiin työelämän näkökulmasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että konttorikoirien läsnäolo alentaa ihmisten stressitasoa ja lisää työtyytyväisyyttä.*

Nämä hyvinvointivaikutukset on huomioitu jo joillakin työpaikoilla, ja lemmikit on kutsuttu mukaan joukon jatkoksi.

Millainen koira viihtyy konttorilla?

 

Ennen kuin lemmikki otetaan mukaan työpaikalle, kannattaa muistaa, että ihmisten terveys on aina etusijalla. On tärkeää huomioida työtovereiden mahdolliset allergiat.

– Sellaisia rotuja ei ole olemassakaan, jotka eivät aiheuttaisi kenellekään allergiaoireita, muistuttaa erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio eläinlääkäriasema Evidensiasta.

Toinen tärkeä asia on lemmikin hyvinvointi. Koirat sopeutuvat yleensä työpaikoille hyvin, sillä koira on laumaeläin, joka viihtyy isoissakin porukoissa.

Jokainen eläin on kuitenkin yksilö, ja omistaja tuntee oman lemmikkinsä parhaiten. Hänen on otettava vastuu siitä, että koiralla on työpaikalla hyvä olla eikä mikään esimerkiksi pelota sitä.

Kovin aralla karvakuonolla on varmasti mukavammat oltavat kotona kuin konttorilla.

– Työpaikalle tulevan koiran pitää olla rauhallinen ja ihmisrakas. Sellainen sosiaalinen yksilö, joka viihtyy joukossa eikä pelkää vieraita ympäristöjä, Kaimio sanoo.

Vastuu myös työnantajalla

 

Kaimio suhtautuu myönteisesti lemmikkien tuomiseen työpaikalle, ja hänen työpaikallaan Evidensiassa se on sallittua.

Vastuu konttorikoiran hyvinvoinnista kuuluu myös työnantajalle.Vastuullinen työnantaja ottaa etukäteen selvää, miten ihmisten ja lemmikkien yhteiselo käytännössä onnistuu ja mihin kaikkeen se vaikuttaa.

Näin toimittiin Nestlén Purina Petcarella Pohjoimaissa, jossa aloitettiin Pets at Work -ohjelma jo 2003.

Purinalla selvitettiin tarkasti, miten kaksi- ja nelijalkaiset voivat turvallisesti viihtyä samassa konttorissa. Tämän jälkeen koirat toivotettiin tervetulleiksi mukaan työyhteisöön.

Voit lukea lisää Purinan Pets at Work -ohjelmasta täältä.

* Tutkimustulosten alkuperäinen julkaisu: Randolph T. Barker, Janet S. Knisley, Sandra B. Barker, Rachel K. Cobb, Christine M. Schubert (2012). Preliminary investigation of employee’s dog presence on stress and organizational perceptions. International Journal of Workplace Health Management 5 (1), 15–30.