Sort by
Sort by

Länsiafrikkalainen draama

Kuinka saippuaooppera auttaa Länsi-Afrikkaa pääsemään eroon satosairauksista?
Länsiafrikkalainen draama
Melodramaattinen, tunteellinen ja viihdyttävä; moni katsoja saattaa rakastaa hyvää saippuaoopperaa. Ohjelmissa ei kuitenkaan ole aina mukana vakavaa sisältöä.

Saippuasarjat ovat kuitenkin saaneet tunnustusta siitä, että ne auttavat saamaan aikaan muutoksia sosiaalisissa asenteissa. Saippuasarjat ovat viihdyttäviä, mutta myös kouluttavia.

Siksi Länsi-Afrikan kylissä on lähdetty taistelemaan tuhoavaa satotautia vastaan vain kuorma-autolla, videoprojektorilla ja pienellä valkokankaalla.

Vaaralliset myrkyt

 

Tässä sodassa vihollinen on mykotoksiini – sienen tuottama myrkky, jota on erittäin vaikea poistaa, jos se pääsee ruokaketjuun. Mykotoksiinia sisältävien ruokien syöminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Eikä ole yllättävää, että tartunnan saaneet sadot voivat olla arvottomia.

Vuonna 2007 Ghanassa ja Nigeriassa Nestlén piti hylätä noin puolet paikallisesti kasvatetuista viljoista, joita sen tehtaille toimitettiin, koska ne sisälsivät suuria mykotoksiinipitoisuuksia.

Yrityksen piti sen vuoksi tuoda viljaa muualta vajeen kattamiseksi. Tämä tarkoitti, että hinnat nousivat ja paikalliset yhteisöt, joiden satoja ei voitu käyttää, kärsivät huomattavan taloudellisen tappion.

Monia viljelijöitä, jotka kasvattivat huonolaatuista maissia, ajettiin ulos markkinoilta.

 

Sanan levittäminen

 

Ongelmana oli paljolti tiedon puute siitä, kuinka mykotoksiinien vaikutukset voidaan minimoida. Sen vuoksi ratkaisu oli toteuttaa koulutuskampanja.

Nestlé perusti yhdessä Ghanan ja Nigerian hallitusten sekä International Institute of Tropical Agriculture -instituutin kanssa the Grains Quality Improvement Project -projektin. Se auttoi parantamaan viljelykäytäntöjä. Projekti keskittyi parantamaan tuotettujen viljojen laatua ja turvallisuutta. Viljelijöitä kannustettiin käymään kursseilla.

Kaikki tieto jaettiin kursseilla ja opettajat olivat hyviä, mutta tarpeeksi viljelijöitä ei kuitenkaan saatu houkuteltua mukaan.

Sen vuoksi opettajat alkoivat käydä pelloilla viljelijöiden luona. He myös veivät heidät katsomaan hyvin hoidettuja maatiloja, jotka tuottivat hyviä voittoja ja laadukasta maissia.

Sitten opettajat näyttivät viljelijöille pilaantuneita satoja. Tämä kontrasti auttoi korostamaan hyvien maatalouskäytäntöjen etuja.

 

Katso ja opi

 

Ongelma piti kuitenkin saada edelleen laajempaan tietoisuuteen – piti löytää tapa kouluttaa kaikkia yhteisön jäseniä. Siinä vaiheessa saippuaooppera tuli mukaan koulutusprojektiin.

Iltaisin liikkuva elokuvateatteri saapui kylään ja esitti draaman, joka vahvisti viljelijöiden päivän aikana saamaa viestiä.

Saippuaooppera kertoi tarinan kahdesta perheestä, ja siinä oli rooleissa paikallisia näyttelijöitä. Ensimmäisessä perheessä viljelijä ei kuuntele vaimonsa antamia hyviä neuvoja. Hänen satonsa on pilalla ja perhe sairastuu.

Toisessa perheessä viljelijä saa koulutusta ja kuuntelee vaimonsa neuvoja. Perhe tuottaa laadukkaan ja terveellisen sadon, joka voidaan myydä markkinoilla.

Ohjelma auttoi koko yhteisöä ymmärtämään, mitä satojen parantamiseksi tarvitsee tehdä. Kahdeksan vuotta koulutusohjelman lanseeraamisen jälkeen tulokset ovat vaikuttavia. Viljojen hylkäysprosentti tehtaan portilla on laskenut 50 prosentista vain 2 prosenttiin.

Tämä tarkoittaa parempia tuloja viljelijöille, pienentynyttä terveysriskiä heille ja heidän perheilleen sekä paikallisesti tuotetun viljan luotettavaa ja kestävää tarjontaa tehtaille.

 

Uusi kumppanuus

 

Projekti on ollut niin onnistunut, että Nestlé on julkaissut uuden kumppanuuden United States Agency for International Development (USAID) -viraston ja ACDI/VOCAn kanssa osana Feed the Future -projektia edistääkseen parempia maatalouskäytäntöjä Ghanassa. Yhteistyöhanke auttaa yhä useampia perheitä kasvattamaan laadukkaampaa viljaa jakamalla tietoa uusimmista sadonhoito-, sadonkorjuu- ja säilytystekniikoista.

Laadukkaat viljat voidaan sitten myydä yrityksille, kuten Nestlélle sekä tarjota turvallista ruokaa viljelijöille itselleen.

 

Koulutusta

 

Noin 50 000 ghanalaista viljelijää ja heidän perheensä ovat jo saaneet tietoa mykotoksiinien vaaroista ja siitä, kuinka niitä voidaan estää.
Samata Alidu pohjoisghanalaisesta Gushien kylästä sanoo, että sillä on ollut valtava vaikutus. ”Voin nyt maksaa lasteni koulumaksut ja minulla on varaa ommella heille koulupuvut. Minulla on myös vähän lisätuloja.”

Hän on tuplannut maissin tuotantonsa ja vähentänyt jätettä. ”Vaikutus yhteisöömme on ollut valtava”, hän sanoo. Ja saippuaooppera jatkaa matkaansa maaseudun läpi.

Pieni valkokangas pystytetään kyliin yksi toisensa jälkeen, joka ilta, mikä on viihdyttävää ja valistavaa ja auttaa yhteisöjä suojaamaan sekä terveyttään että toimeentuloaan.