Sort by
Sort by

Lisää kasvista joulupöytään?

Lisää kasvista joulupöytään?
Kasvisruokaa suosivan on helppo löytää itselleen syötävää perinteisestä suomalaisesta joulupöydästä. Vaihtoehtoja juhlapyhien liharuoille voi hakea myös Lähi-idän keittiöistä ja uusista kasviproteiinituotteista.

Yhä useammassa suomalaisessa joulupöydässä istuu kasvissyöjiä – tai vegaaneja, jotka eivät syö mitään eläinperäisiä tuotteita. Nämä ruokavaliot on helppo huomioida juhla-aterialla, vaikka muu seurue haluaisikin syödä lihaa ja kalaa.

Perinteisiin jouluherkkuihimme kuuluu paljon kasvisruokia, kuten laatikot ja rosolli. Jos aterialle saapuu myös vegaaneja, laatikoiden eläinperäiset osa-aineet voi korvata kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla, esimerkiksi kaurakermalla. Kinkun tilalle tai viereen taas syntyy vegaaninen versio vehnägluteenipohjaisesta seitanista. Seitanin voi joko tehdä itse tai hakea ruokakaupan hyllystä, josta löytyy nykyisin lukuisia muitakin kasvipohjaisia proteiineja.

Myös Nestlén valikoimissa on paljon erilaisia kasviproteiinituotteita, jotka sopivat joulupöytään. Niiden pohjana on patentoitu vehnä- ja soijaproteiinin yhdistelmä.

”Haluamme auttaa ihmisiä voimaan hyvin, ja kasvipohjaiset ruoat ovat yksi osa vastuullista ruokavaliota”, kertoo Nestlén ravinto-, terveys- ja hyvinvointiasioista vastaava päällikkö Per Frank.

Frank toteaa, että kasvisruokavalion suosio kasvaa koko ajan, samoin kiinnostus kasvipohjaisia proteiineja kohtaan.

”Jotkut valitsevat kasvisruokavalion suojellakseen ympäristöä tai eläimiä, jotkut terveydellisistä syistä. Yhä useammat suosivat kasvisruokaa yksinkertaisesti siksi, että se maistuu hyvältä.”

Mausta kasviproteiinit rohkeasti

Kotitalousasiantuntija Katri Pellikka Uudenmaan Martoista kehottaa kokeilemaan erilaisia kasviproteiinituotteita rohkeasti, jotta omat suosikit niiden joukosta löytyvät.

”Kasviproteiineja käytettäessä on muistettava, että ne kaipaavat enemmän mausteita kuin liha. Maustamisessa kannattaa tietenkin lähteä siitä, millaisesta makumaailmasta itse pitää”, Pellikka sanoo.

Jollei joulukiireiden keskellä ehdi pohtia maustamiskokeiluja, voi kaupan hyllystä hakea valmiiksi maustettuja kasvisproteiinituotteita. Pellikka suosittelee esimerkiksi kylmäsavutofua, joka sopii hyvin suomalaisen joulupöydän makumaailmoihin. Ja jos kasvispyörykät tai soijanakit maistuvat, niitäkin voi asetella kauniisti juhlapöytään.

”Monet valmisruoat ovat aika suolaisia, mutta en huolestuisi siitä. Kyseessä on kuitenkin juhlaruoka, jota syödään vain parina päivänä vuodessa. Ja koska laatikot ovat makeita, suolaiset ruokalajit sopivat hyvin tasapainottamaan niitä”, Pellikka toteaa.

Lähi-idän lämpimiä makuja joulupöytään

Joulupöydän kasviproteiiniruokia suunnitellessaan kannattaa katsahtaa itään päin. Esimerkiksi kotoisen karjalanpaistin voi korvata soijasuikalepadalla, jota rikastetaan eksoottisilla mausteilla.

”Lähi-idässä käytetään paljon mausteita, jotka miellämme jouluisiksi, kuten kanelia, neilikkaa ja sitrushedelmiä. Granaattiomenalla saa väriä ja näyttävyyttä kattaukseen. Vaikka meillä Suomessa on upeita perinteisiä jouluruokia, kyllä ruoanlaitossa saa leikitellä ja käyttää mielikuvitusta”, Pellikka sanoo.

Lähi-idän kasvispainotteisista keittiöistä voi muutenkin hakea uusia ideoita joulupöytään. Pellikka ehdottaa juhlapöydän herkuiksi esimerkiksi kokonaisena paahdettua kukkakaalia tai selleriä, jotka maustetaan rohkeasti.

Järjestetään nyyttikestit

Pellikka uskoo, että kekseliäät kasvisruoat kiinnostavat myös sekasyöjiä. ”Aikuiset tulevat usein Marttojenkin kursseille opettelemaan kasvisruokien tekoa, kun perheen nuoret ovat niistä ensin kiinnostuneet.”

Mutta kuka laittaa kaikki ruoat, jos joulupöytään on tulossa kovin monenlaisen ruokavalion noudattajia? Kaikki yhdessä, vastaa Pellikka. Lapset ja nuoret voi kutsua mukaan keittiöön maustamaan seitankinkkua tai imeltämään vegaanista perunalaatikkoa. Ja jos pöytään on tulossa iso vieraskatras, Pellikka ehdottaa nyyttikestejä.

”Joulupöytään tulevia vegaanisukulaisia ja -ystäviä voi hyvin pyytää tuomaan mukanaan hyviä kasvisruokia, koska hehän ovat niiden asiantuntijoita.”

Kerran vuodessa voi syödä mitä vain

Pellikan mukaan maailma ei kaadu siihen, jos juhlapyhinä poikkeaa tiukasta ruokavaliosta.

”Viime aikoina on yleistynyt flexitarismi, joka tarkoittaa sitä, että arjessa noudatetaan kasvisruokavaliota, mutta joskus syödään lihaakin. Tämän periaatteen mukaan jouluna voi hyvin nostaa lautaselleen myös kinkkua tai graavilohta”, Pellikka toteaa.

Nestlén Frank on Pellikan kanssa samoilla linjoilla. ”Jouluna on lupa herkutella. Oleellista on se, mitä syöt vuoden kaikkina muina päivinä.”