Sort by
Sort by

Lopeta ruokajäte

10 asiaa, jotka voit tehdä ruokahävikin vähentämiseksi
lopeta ruokajate
Me kaikki tiedämme, kuinka helppoa on antaa banaanin pilaantua tai leivän vanhentua tai vain olla syömättä ruoantähteitä, joita olemme säästäneet jääkaapissa.

Me kaikki ymmärrämme ruokajätettä koskevan ongelman. Emme kuitenkaan aina tiedä, kuinka paljon ruokajätettä kertyy. Joka vuosi arviolta kolmannes maailmassa tuotetusta, ihmiskäyttöön tarkoitetusta ruoasta – eli noin 1,3 miljardia tonnia – häviää tai menee hukkaan.

1/3 kaikesta ihmisille tuotetusta ruoasta menee hukkaan!

Kehitysmaissa tämä jäte voi usein johtua ongelmista tuotantoprosessissa tai säilytystilojen puutteesta.

Rikkaammissa maissa ongelma on toimitusketjun lopussa. Me heitämme pois noin 30 prosenttia ostamastamme ruoasta.

Joka vuosi kuluttajat rikkaissa maissa heittävät hukkaan lähes yhtä paljon ruokaa (222 miljoonaa tonnia) kuin koko Saharan eteläpuolisen Afrikan nettoruoantuotanto on (230 miljoonaa tonnia).

Vinkki: Laita uusi ruoka jääkaapin takaosaan ja syö ensin vanhempi ruoka.

 

Kustannus on huikea. Vettä menee hukkaan satojen kasvattamisessa, lannoitteiden ja polttoaineiden käyttämiseen tuotannossa ja kuljetuksessa ja kasvihuonekaasuja vapautuu, kun ruoka mätänee kaatopaikalla. Ja tämä on ennen kuin olemme edes miettineet rahaa, jota tuhlaamme ruokaan, jota emme koskaan nauti.

Alla on 10 tapaa, joilla voit vähentää ruokajätettä:

1. Suunnittele ostoksesi

Se kuulostaa yksinkertaiselta (ja se on), mutta tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä. Kun teet ruokaostoksia, älä osta liikaa.

Suunnittele viikon ruokasi ja tee yksityiskohtainen ostoslistasi tarvitsemistasi ainesosista. Pysy siinä listassa.

2. Tutustu pakastimeesi

Olipa kyse ruoka-aineiden säilyttämisestä tai ruoantähteistä, pakastin voi auttaa vähentämään ruokajätettä. Pakasta leipää ja muuta ruokaa, joka jäisi muuten yli. Valmistele ja kypsennä herkästi pilaantuvat tuotteet ja pakasta ne myöhempää käyttöä varten.

3. Tutustu viimeisiin käyttöpäiviin

Onko keittiön kaappiisi jäänyt tuotteita pitkäksi aikaa odottamaan käyttöä? Onko niissä vielä päivämäärät kohdillaan? ”Paraste ennen” -merkintä ei aina tarkoita, etteikö tuotetta voisi vielä käyttää.

Lue lisää ruoan turvallisesta käsittelystä.

Lisätietoa päiväysmerkinnöistä Eviran sivuilta.

4. Säilytä ruokaa oikeassa paikassa

Ruoan säilyttäminen oikeassa paikassa tekee hyvää sen elinkaarelle. Heart.org kertoo, mihin hedelmät ja vihannekset kannattaa laittaa, jotta ne säilyvät pidempään.
Kun olet selvittänyt, mitkä tuotteet kuuluvat jääkaappiin, opettele, missä kohtaa jääkaappia on niille paras paikka. Tämä auttaa myös jatkamaan tuoretuotteiden käyttöaikaa.

5. Valmista kerralla enemmän kuin yksi ateria

Useiden aterioiden valmistaminen kerralla säästää energiaa, vettä ja aikaa.

Valmiiden aterioiden pitäminen jääkaapissa auttaa myös vähentämään kiusausta sortua noutoruokaan tai muihin suunnittelemattomiin ruokahankintoihin.

6. Annoskoon hallinta

Niin tylsältä kuin tämä kuulostaakin, se on tärkeää. Hallitsemalla lautasellasi olevaa ruokaa et vain rajoita nauttimiesi kaloreiden määrää vaan myös roskikseen päätyvän ruoan määrää.

Aloita pienellä annoksella ja ota lisää, jos haluat.

7. Tiedä, mitä sinulla on

Pidä silmällä sitä, mitä jääkaapissasi on. Niin monet hyväksi tarkoitetut rasiat ruoantähteitä vaanivat jääkaapin perällä vain tullakseen löydetyiksi vasta, kun niiden paras käyttöaika on mennyt.

Pieni jääkaappi tarkoittaa, että voit nähdä, mitä pitää syödä pian ja mitä tarvitset tai et tarvitse kaupasta. Varmista myös, että laitat uudet ruoka-aineet taakse, jotta syöt vanhemman ruoat ensin.

8. Lahjoita ruokapankkeihin

Jos sinusta tuntuu, että sinulla on edelleen liikaa, harkitse lahjoittavasi se jollekin muulle, joka tarvitsee sitä. Se voi olla naapuri, sukulainen tai paikallinen ruokapankki. Ravitseva, turvallinen ja koskematon ruoka voi olla hyvä apu sitä tarvitsevalle.

9. Kompostoi ruokajätteet

Sen sijaan, että heittäisit ruokaa roskikseen, kompostoi se. Näin se muuttuu ravinnerikkaaksi lannoitteeksi sen sijaan, että se vain mätänisi kaatopaikalla.

Kompostoinnin tulee kuitenkin olla viimeinen kohde.  US Environmental Protection Agency -virastolla on ruoan talteenottohierarkia siitä, kuinka käytämme ruokaamme. Ensimmäiseksi meidän pitäisi vähentää aikaansaamamme jätteen määrää, sitten lahjoittaa ruokaa, yrittää ruokkia karjaa, käyttää jätteitä teolliseen energiaan ja sitten kompostoida.

10. Seuraa jätteitäsi

Ruokajätteiden vähentämiseksi pidä kirjaa siitä, mitä heität pois joka viikko. Yllätyt siitä, kuinka paljon siitä tulee ja voit huomata, että sinulla on tapana ostaa liikaa.

Lopulta säästät rahaa ja autat taistelussa ruokajätettä vastaan.