Takaisin tarinoihin
3 minuuttia
Kuinka monta pakkausta kierrätät vuosittain? Et välttämättä tiedä sitä, vaikka asia on tärkeä tulevaisuuden kannalta.

Maailma on yhä riippuvaisempi kyvystämme vähentää, käyttää uudelleen ja kierrättää jätettä. Kyky puolestaan riippuu taidostamme luoda lähitulevaisuudessa vain uudelleen käytettäviä ja kierrätettäviä pakkauksia. Emme myöskään saa lisätä kaatopaikkajätteen määrää.

Muovijäte on tämän hetken suurimpia kestävyysongelmia Mark Schneider, Nestlé CEO

 

 

Ylläoleva sitaatti on Nestlén toimitusjohtajan, Mark Schneiderin puheesta, jossa julkistimme uuden sitoumuksemme, jolla parannamme pakkauksiemme ympäristövaikutuksia. Tavoitteenamme on vähentää muovipakkauksistamme aiheutuvaa jätettä kaikkialla maailmassa.

Tavoitteenamme on, että kaikki pakkauksemme ovat kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä vuoteen 2025 mennessä.

Maailman vesistöihin päätyy muovia lähes 13 miljoonaa tonnia vuodessa. Muovilla on tärkeä tehtävä ruoan säilytyksessä, ja onkin vielä paljon työtä tehtävänä, jotta voidaan varmistaa sen vähäisempi käyttö ja kierrätettävien materiaalien lisääminen ympäri maailmaa.

Tulevaisuuden pakkaukset

Xavier Caro työskentelee uusien pakkausmateriaalien parissa Nestlén tuoteteknologian keskuksessa Saksassa. Hän haluaa tehdä osuutensa paremman tulevaisuuden puolesta ja on omistautunut urallaan kehittämään pakkauksistamme ympäristöystävällisempiä.

 

 

Xavier haluaa lähtökohtaisesti kyseenalaistaa pakkauksen tarpeellisuuden tuotteessa. Jos pakkausta tarvitaan, aletaan tarkastella uusiokäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksia. Laboratoriossaan hän kuorii tarkasti kerroksia pakkauksesta, joka on tarkoitettu jauhettuun keittoon. Tällä hän pyrkii arvioimaan pakkauksen muovista sisäkerrosta, mutta myos alumiinifoliota ja ulompaa muovilaminaattia.

Kaikkea pakkausmateriaalia ei kuitenkaan voi välttää yhtä aikaa. Ruuan suojaaminen vaurioilta, bakteereilta ja tuholaisilta kuljetuksen aikana on ensisijaisen tärkeää, lisäksi pakkauksen avulla voidaan kertoa tärkeää tietoa ruuan raaka-aineista ja ravintoarvoista.

Uudet teknologiat ja innovaatiot antavat enemmän valinnanvaraa pakkausmateriaaleihin ja niiden myötä tulee enemmän ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja saataville. Kun uusi pakkausprototyyppi on tehty, sen mukavuutta ja helppokäyttöisyyttä testataan asiakkaidemme käytössä ja varastoinnissa. Loppujen lopuksi ympäristöystävällisyys sanoo viimeisen sanan: jos uusi pakkaus ei ole parempi ympäristölle kuin edellinen versio, ei sitä tulla käyttämään. Xavier palaa suunnittelupöytänsä ääreen parantaakseen prototyyppiä.

Muoviteollisuuden muuttaminen

Uusien pakkausratkaisujen kehittäminen ja niiden suunnittelu täysin kierrätättäviksi on vain yksi Xavierin haasteista. ”Kierrätettävä pakkaus ei ole riittävän hyvä. On tärkeää, että pakkaus myös lajitellaan ja kierrätetään.”

Euroopassa prosessi on melko suoraviivainen, koska yrityksille on olemassa vakiintuneet kierrätysjärjestelmät. Vähemmän kehittyneissä maissa sen sijaan yritys joutuu työskententelemään paikallisten yhteistyökumppaniensa kanssa varmistaakseen, että kierrätys on mahdollista.

Yksittäiset pakkaukset muodostavat suuren osan ympäristöön päätyvästä muovijätteestä. Nestlé kuuluu New Plastics Economy –aloitteeseen, joka neuvoo kehittyneitä maita, kuten Indonesiaa ja Filippiinejä, joissa meren roskaaminen on merkittävä ongelma.

Aloitetta johtaa Ellen MacArthurin säätiö, jonka tavoitteena on ajatella muovin tulevaisuutta uudella tavalla soveltamalla kiertotalouden periaatteita. Se tuo yhteen tärkeitä sidosryhmiä, jotka pohtivat muovin tulevaisuutta aloittamalla pakkauksista.

Xavier Caron kaltaiset ihmiset ympäri maailmaa vastaavat tähän haasteeseen. He tekevät parhaansa varmistaakseen, että ruoka on pakattu siten että sitä on turvallista säilyttää ja se vastaa kuluttajan tarpeisiin – eikä muovi vahingoita luontoa eikä eläimiä.

Nestlé on sitoutunut käyttämään 100 prosenttisesti kierrätettävää ja uudelleenkäytettävää pakkausmateriaalia vuoteen 2025 mennessä ja se aikoo edistää merkittävästi tätä tavoitetta.