Sort by
Sort by

Nollavesi

Tiesitkö, että valmistuksessa on mahdollista käyttää ”nollavettä”. Tästä artikkelista selviää, kuinka.

Nollavesi

Teollisuudella on kova jano. Maatalouden jälkeen se on maailman suurin puhtaan veden kuluttaja. Teollisuus käyttää noin 22 prosenttia vedestämme, verrattuna (pdf, 2 Mb) kotitalouksien noin 8 prosenttiin.

Pelkästään Yhdysvalloissa teollisuuden veden kulutus on noin 6 miljardia litraa joka päivä. Miten ihmeessä on mahdollista rakentaa ”nollavesi”-tehdas?

Innovatiivinen teknologia

Luonnonvarojen säästämisessä innovaatio toimii usein ratkaisuna. Näin on myös Nestlén maitojauhetehtaalla Lagos de Morenossa Meksikossa.

Uraauurtava tehdas, joka avattiin vuonna 2014, uuttaa vettä käsittelemästään maidosta sen sijaan, että käyttäisi ulkopuolista lähdettä. Näin se säästää 1,6 miljoonaa litraa vettä vuodessa, mikä on noin 15 prosenttia Nestlén koko vedenkäytöstä Meksikossa. Tämä meksikolaisen tehtaan muuttanut teknologia säästää pian entistä enemmän vettä muualla.

Kaksi Nestlén tehdasta Brasiliassa on ottanut ”zero water” -linjan ja neljä muuta seuraavat perässä vuoteen 2018 mennessä. Samanlaisia suunnitelmia on tehty tuotantolaitoksille Etelä-Afrikassa, Intiassa, Pakistanissa, Kiinassa ja Kaliforniassa.

Arvokas resurssi

Vuosien  kuivuuden jälkeen Kaliforniassa ymmärretään, kuinka arvokas resurssi vesi on.
Pyrkimykset säästää teollisuudessa käytettävää vettä ovat erityisen tärkeitä. Nestlé vähentää veden kulutusta osavaltion viidellä vedenpullotustehtaalla ja neljällä elintarvike- ja lemmikkieläintuotetehtaalla.

Modeston kaupungin maitotehtaan muutostyöt on jo aloitettu. ”Nollavesi”-tuotantolaitoksena se ei käytä toimintaansa lainkaan paikallisia puhtaan veden resursseja.

6,4 miljoonan euron projektin pitäisi säästää lähes 286 miljoonaa litraa vuodessa valmistuttuaan vuonna 2018.

Nestlén tehtailla Bakersfieldissä ja Tularessa säästetään vuosittain yli 98 miljoonaa litraa vettä vedensäästötoimenpiteillä.

Veden uuttaminen maidosta tarkoittaa, että meidän ei tarvitse käyttää pohjavettä.

Nestlé Waterin kalifornialaisilla pullotustehtailla pitäisi säästää 208 miljoonaa litraa vettä vuodessa. Se on lähes 8 prosentin vähennys vuoteen 2014 verrattuna.

Parhaillaan ollaan ottamassa käyttöön Alliance for Water Stewardship -standardia kaikilla tehtailla.

Kolmivaiheinen säästö

Nestlé käyttää 3-vaiheista lähestymistapaa vähentääkseen vettä tehtaillaan ympäri maailman.

Ensinnäkin insinöörit etsivät tapoja, joilla optimoidaan nykyiset valmistusprosessit veden käytön vähentämiseksi. Toiseksi he hakevat mahdollisuuksia käyttää uudelleen jo käytettyä vettä. Kolmannessa vaiheessa he hyödyntävät innovatiivisia menetelmiä uuttaa vettä raaka-aineista ja kierrättää sitä. ”Nollavesi”-tehdas on esimerkki kolmannen vaiheen innovaatiosta.

Olemme vähentäneet veden käyttöä 25 prosentilla vuodesta 2010 lähtien.

Tätä kolmiosaista lähestymistapaa on käytetty yli 80 Nestlén tehtaalla maailmanlaajuisesti. Se on mahdollistanut 25 prosentin vähennyksen veden käytössä vuodesta 2010 lähtien.

Nestléllä on meneillään kaikkiaan 516 vedensäästöprojektia tehtaillaan. Se säästää 3,7 miljoonaa kuutiota vettä joka vuosi. Tämä määrä vastaa 1500:ta olympiakoon uima-allasta. Myös Suomessa Nestlén tehtailla on vähennetty veden käyttöä.

Maailmanlaajuinen tutkimusjärjestö World Resources Institute auttaa Nestléä säästämään vettä varmistamalla, että vedenhallinta on ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kannattavaa. Innovointi ja huolellinen hallinta on auttanut Nestléä vähentämään veden kulutusta kolmanneksella 10 viime vuoden aikana. Työ ei kuitenkaan pääty koskaan. Nestlé tarkastelee jatkuvasti resurssien käyttöään ja on sitoutunut tekemään kaikkensa parantaakseen tehokkuutta ja vähentääkseen jätteen määrää.