Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Ruoanlaitto arjen kiireessä saattaa stressata

Vinkkejä helpompaan ruoanlaittoon
Ruoanlaitto arjen kiireessä saattaa stressata
Osa suomalaisista kokee ruoanlaiton arki-iltapäivisin stressaavaksi. Tieto selviää YouGov-tutkimuslaitoksen Nestlélle teettämästä tutkimuksesta (1). Sen mukaan vain viidennes (20%) suomalaisista sanoo, ettei koskaan tunne ruuanlaittoon liittyvän stressiä arkipäivisin. Yli 60-vuotiailla tämä on kuitenkin hieman harvinaisempaa (28%).

Ruuan valmistamisen aiheuttaman stressin käsitteleminen vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan. Esimerkiksi 18-29-vuotiaat ostavat enemmän pikaruokaa / take away –ruokaa kuin muu väestö. Naiset (32%) puolestaan tekevät miehiä useammin (22%) kerralla isompia eriä ruokaa, jotta siitä jää ateria myös seuraavalle päivälle.

Kuinka voit vähentää ruoanlaittoon liittyvää stressiä? Nestlén ravitsemusasiantuntija Per Frank antaa tähän vinkkejä:

  • Suunnittelu ja rutiinit auttavat sinua vähentämään stressiä. Istu hetkeksi alas sunnuntaisin ja ota esiin oma sekä perheesi kalenteri. Saat näin hyvän yleiskuvan viikosta ja voit laatia suunnitelman koko viikolle: Tämä kannattaa.
  • Jotkut päivät ovat erittäin kiireisiä ja kaoottisia. Niille päiville kannattaa suunnitella helppo ateria. Opettele 2-3 terveellistä ateriaa, jotka on helppo valmistaa. Tämä antaa sinulle joustavuutta.
  • Suunnittele ateriat niin, että voit käyttää jäljelle jäävää ruokaa seuraavana päivänä: se säästää rahaa ja aikaa.
  • Hitaasti liedellä hautuva ateria on hyvä ratkaisu esimerkiksi viikonloppuisin, jolloin aikaa menee liikuntaan ja muihin harrastuksiin. Hitaasti valmistuva ateria on myös hyvä tapa valmistaa terveellistä ruokaa.
  • Osta ruoka verkkokaupasta ja tilaa se kotiovelle. Se on erinomainen työkalu ajan säästämiseen.

 

1. Lähde: Kysely tehtiin YouGov-tutkimusyrityksessä 21.-26. Kesäkuuta 2017. Kyselyssä tehtiin 1003 CAWI-haastattelua (internet-kysely) yli 18-vuotiaille suomalaisille.