Sort by
Sort by

Ruoanlaitto arjen kiireessä saattaa stressata

Vinkkejä helpompaan ruoanlaittoon
Ruoanlaitto arjen kiireessä saattaa stressata
Osa suomalaisista kokee ruoanlaiton arki-iltapäivisin stressaavaksi. Tieto selviää YouGov-tutkimuslaitoksen Nestlélle teettämästä tutkimuksesta (1). Sen mukaan vain viidennes (20%) suomalaisista sanoo, ettei koskaan tunne ruuanlaittoon liittyvän stressiä arkipäivisin. Yli 60-vuotiailla tämä on kuitenkin hieman harvinaisempaa (28%).

Ruuan valmistamisen aiheuttaman stressin käsitteleminen vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan. Esimerkiksi 18-29-vuotiaat ostavat enemmän pikaruokaa / take away –ruokaa kuin muu väestö. Naiset (32%) puolestaan tekevät miehiä useammin (22%) kerralla isompia eriä ruokaa, jotta siitä jää ateria myös seuraavalle päivälle.

Kuinka voit vähentää ruoanlaittoon liittyvää stressiä? Nestlén ravitsemusasiantuntija Per Frank antaa tähän vinkkejä:

  • Suunnittelu ja rutiinit auttavat sinua vähentämään stressiä. Istu hetkeksi alas sunnuntaisin ja ota esiin oma sekä perheesi kalenteri. Saat näin hyvän yleiskuvan viikosta ja voit laatia suunnitelman koko viikolle: Tämä kannattaa.
  • Jotkut päivät ovat erittäin kiireisiä ja kaoottisia. Niille päiville kannattaa suunnitella helppo ateria. Opettele 2-3 terveellistä ateriaa, jotka on helppo valmistaa. Tämä antaa sinulle joustavuutta.
  • Suunnittele ateriat niin, että voit käyttää jäljelle jäävää ruokaa seuraavana päivänä: se säästää rahaa ja aikaa.
  • Hitaasti liedellä hautuva ateria on hyvä ratkaisu esimerkiksi viikonloppuisin, jolloin aikaa menee liikuntaan ja muihin harrastuksiin. Hitaasti valmistuva ateria on myös hyvä tapa valmistaa terveellistä ruokaa.
  • Osta ruoka verkkokaupasta ja tilaa se kotiovelle. Se on erinomainen työkalu ajan säästämiseen.

 

1. Lähde: Kysely tehtiin YouGov-tutkimusyrityksessä 21.-26. Kesäkuuta 2017. Kyselyssä tehtiin 1003 CAWI-haastattelua (internet-kysely) yli 18-vuotiaille suomalaisille.