Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tyhjennä jääkaappi ennen juhlapyhiä

Kolme vinkkiä hävikkiruoan hyödyntämiseen
Tyhjennä jääkaappi ennen juhlapyhiä
Lukuaika:
2
Minute(S)
Pääsiäisen jälkeen jääkaappi saattaa pullistella jäljelle jääneestä ruoasta. Tanskalaisasiantuntijan vinkeillä onnistut pitämään ruokahävikin kurissa.

Juhlapyhinä pöydän tarjonta koostuu monessa kodissa normaalia useammasta ruokalajista. Se voi tarkoittaa myös tavallista suurempaa määrää jäljelle jäänyttä ruokaa.

– Tyhjennä ja hyödynnä jääkaapin sisältö jo ennen pääsiäistä, jotta saat tilaa uusille ruoille, ohjeistaa hävikkiruoka-asiantuntija Selina Juul. Hän on Tanskan suurimman voittoa tuottamattoman hävikkiruokaliikkeen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Stop Wasting Food -liike on taistellut ruokahävikkiä vastaan jo kymmenen vuoden ajan.

Lompakko ja ympäristö kärsivät

Hävikkiä syntyy ruokaketjun jokaisessa vaiheessa, mutta eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitalouksien ruokahävikin arvioidaan olevan vuosittain keskimäärin 24 kiloa henkeä kohti.

Maailmanlaajuisesti ongelma on vielä suurempi: Länsimaissa heitetään YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan ruokaa roskiin vuosittain noin100 kiloa henkilöä kohti.

Se on lähes yhtä paljon kuin ruokaa tuotetaan vuosittain koko Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Kiinnittämällä huomiota hävikkiin säästämme ympäristöä ja rahaa. Eikä se loppujen lopuksi ole edes hankalaa.

Selina Juulin vinkit ruokahävikin vähentämiseen:

1. Pidä jääkaapintyhjennyspäivä kerran kuukaudessa.

Sunnuntai on usein hyvä päivä tehdä ruokaa tähteistä. Etenkin juhlapyhien alla on tärkeää pitää jääkaapintyhjennyspäivä, jotta uusille tähteille jää tilaa.

2. Tähteet näkyville

Järjestä jääkaapista oma tila tähteille, jotta ne pysyvät aina näkyvillä. Muista käyttää ne riippumatta siitä, onko arkipäivä, viikonloppu vai loma-aika – myös pääsiäisenä!

3. Pidä ruokapäiväkirjaa.

Kiinnitä etenkin lomalla huomiota ruoantähteisiin. Kirjaa ylös, kuinka paljon heitit ruokaa roskiin ja mikä oli syynä siihen. Seuraavan loman lähestyessä ruokahävikin määrä on jo todennäköisesti vähentynyt kasvaneen ymmärryksen myötä.