Sort by
Sort by

Vastuullisesti tuotettu kaakao mahdollistaa viljelijälle paremman elämän

Vastuullisesti tuotettu kaakao mahdollistaa viljelijälle paremman elämän

Kestävällä tavalla kasvatettu kaakao hyödyttää sekä viljelijää että kuluttajaa. Nestlé Cocoa Plan -ohjelmassa ehkäistään muun muassa lapsityövoiman käyttöä ja kehitetään parempia viljelytekniikoita.

Lasten paikka on koulussa, ei töissä. Se on yksi Nestlé Cocoa Plan -ohjelman kantavista ajatuksista. Ohjelmassa keskitytään kolmeen kokonaisuuteen: parempaan maatalouteen viljelytekniikoita parantamalla, parempaan elämään lapsityövoiman käyttöä ehkäisemällä sekä parempaan kaakaoon rakentamalla pitkäkestoista yhteistyötä viljelijöiden kanssa.

Nestlé Cocoa Plan -ohjelman tavoitteena on myös parantaa kaakaonviljelijöiden tulotasoa, varmistaa korkealaatuisen kaakaon saanti sekä korjata tuotantoketjuun liittyviä ongelmia.

– Moni haluaa varmistua suklaata syödessään, että sen tuotannossa on otettu huomioon kaakaonviljelijöiden hyvinvointi ja ympäristö, kertoo viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Annelie Barkelund Nestléltä.

Tällä hetkellä noin neljäsosa Nestlén kaakaosta hankitaan Nestlé Cocoa Planin periaatteiden mukaisesti. Määrää nostetaan jatkuvasti. Vastuullisuus on tärkeää yhtiölle, joka ostaa vuosittain 414 000 tonnia kaakaota tuotteisiinsa.

Lapsityötä onnistuttiin vähentämään

Lapsityö kaakaoviljelmillä on laaja ongelma, jonka ratkaisemiseksi tehdään monenlaista yhteistyötä. Tehtävä ei ole helppo, koska monet aikuiset ja paikalliset yhteisöt eivät ole tietoisia lapsityön kielteisistä vaikutuksista.

Ongelmaa on pyritty ratkaisemaan muun muassa paikallisten yhteyshenkilöiden avulla. Heidän tehtävänsä on jakaa tietoa lasten oikeuksista ja siitä, miksi lapsityö on haitallista.

Koulutusta viljelijöille

Nestlé Cocoa Plan -hanke kouluttaa myös viljelijöitä. Suurin osa kaakaontuottajista on pieniä kotitalouksia. He asuvat köyhissä yhteisöissä ja köyhtyneellä maaperällä, joissa on heikosti tuottavia puita.

Tähän mennessä 57 000 maanviljelijää on koulutettu parempiin viljelytekniikoihin.

“Etenkin kaakaopuiden pölyttäminen käsin on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi parantaa tuotantoa. Se ei vaadi kalliita laitteita”, kertoo Barkelund, joka vieraili Ghanassa keräämässä tietoa Nestlé Cocoa Plan -ohjelman vaikutuksista.

Yksi Nestlén vastuullisuusteoista on lupaus lahjoittaa 12 miljoonaa ilmastonkestävää ja korkeatuottoista kaakaokasvia vuoteen 2020 mennessä sekä kouluttaa niiden viljelijät parempiin viljelytekniikoihin.

Voit lukea Nestlén tuoreen, englanninkielisen raportin lapsityövoiman kitkemisestä kaakaonviljelyssä tästä.